- Paź 28, 2004
- 1,551
- 0
- 0
Stampot
Przepis zaczerpnięty od R.Makłowicza
0,5kg mięsa mielonego
1 łyżka bułki tartej
3 jaja
0,5 kg brukselki
35 dkg obranych ze skórki i posiekanych pomidorów (mogą być z puszki)
1 cebula pokrojona w kostkę
120 ml kwaśnej smietany
Oliwa do smażenia klopsów
100g startej goudy
Sól, pieprz, gałka musztakałowa ,ostra papryka
Masło i bułka tarta do wysmarowania formy
1.W osolonej wodzie przez 20 minut gotujemy brukselkę. (Nie musi być mięka)
2.Do mięsa mielonego wrzucamy: bułkę tartą, cebulę, jedno jajko, łyżeczkę soli, łyżeczkę czarnego pieprzu, szczyptę gałki muszkatałowej. Wszystko wyrabiamy i kształtujemy małe pulpety (mocząc ręce w wodzie) i następnie smażymy je na oleju.
3.Zaroodporne naczynie smarujemy masłem, a następnie posypujemy bułką tartą. Wsypujemy odcedzoną brukselkę, następnie upieczone klopsiki i polewamy posiekanymi pomidorami.
4.Robimy sos, czyli mieszamy śmietanę, 2 jajka, ser oraz jeszcze raz solimy i pieprzymy. Gotowy sos wylewamy na pomidory i delikatnie potrząsamy by cały ten płyn dostał się głębiej. Na koniec posypujemy papryką.
5.Pieczemy w tem 180 przez 40 minut.
Przepis zaczerpnięty od R.Makłowicza
0,5kg mięsa mielonego
1 łyżka bułki tartej
3 jaja
0,5 kg brukselki
35 dkg obranych ze skórki i posiekanych pomidorów (mogą być z puszki)
1 cebula pokrojona w kostkę
120 ml kwaśnej smietany
Oliwa do smażenia klopsów
100g startej goudy
Sól, pieprz, gałka musztakałowa ,ostra papryka
Masło i bułka tarta do wysmarowania formy
1.W osolonej wodzie przez 20 minut gotujemy brukselkę. (Nie musi być mięka)
2.Do mięsa mielonego wrzucamy: bułkę tartą, cebulę, jedno jajko, łyżeczkę soli, łyżeczkę czarnego pieprzu, szczyptę gałki muszkatałowej. Wszystko wyrabiamy i kształtujemy małe pulpety (mocząc ręce w wodzie) i następnie smażymy je na oleju.
3.Zaroodporne naczynie smarujemy masłem, a następnie posypujemy bułką tartą. Wsypujemy odcedzoną brukselkę, następnie upieczone klopsiki i polewamy posiekanymi pomidorami.
4.Robimy sos, czyli mieszamy śmietanę, 2 jajka, ser oraz jeszcze raz solimy i pieprzymy. Gotowy sos wylewamy na pomidory i delikatnie potrząsamy by cały ten płyn dostał się głębiej. Na koniec posypujemy papryką.
5.Pieczemy w tem 180 przez 40 minut.
Ostatnią edycję dokonał moderator: