Stampot - Zapiekanka z brukselką

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Stampot

Przepis zaczerpnięty od R.Makłowicza

0,5kg mięsa mielonego
1 łyżka bułki tartej
3 jaja
0,5 kg brukselki
35 dkg obranych ze skórki i posiekanych pomidorów (mogą być z puszki)
1 cebula pokrojona w kostkę
120 ml kwaśnej smietany
Oliwa do smażenia klopsów
100g startej goudy
Sól, pieprz, gałka musztakałowa ,ostra papryka
Masło i bułka tarta do wysmarowania formy

1.W osolonej wodzie przez 20 minut gotujemy brukselkę. (Nie musi być mięka)
2.Do mięsa mielonego wrzucamy: bułkę tartą, cebulę, jedno jajko, łyżeczkę soli, łyżeczkę czarnego pieprzu, szczyptę gałki muszkatałowej. Wszystko wyrabiamy i kształtujemy małe pulpety (mocząc ręce w wodzie) i następnie smażymy je na oleju.
3.Zaroodporne naczynie smarujemy masłem, a następnie posypujemy bułką tartą. Wsypujemy odcedzoną brukselkę, następnie upieczone klopsiki i polewamy posiekanymi pomidorami.
4.Robimy sos, czyli mieszamy śmietanę, 2 jajka, ser oraz jeszcze raz solimy i pieprzymy. Gotowy sos wylewamy na pomidory i delikatnie potrząsamy by cały ten płyn dostał się głębiej. Na koniec posypujemy papryką.
5.Pieczemy w tem 180 przez 40 minut.

mniam.gif
wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

nadhia

Member
Gru 16, 2006
182
0
16
z pulpetami ze słoiczka i trochę doprawionym sosem od tychże też jest smaczne
icon_smile.gif
wypróbowałam zaraz po emisji programu, ale pulpetów nie chciało mi się robić. Ktoś na forum rzucił pomysł żeby nie kleić pulpetów tylko rozrzucić mięso usmażone - trzeba wypróbować...
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,545
1,657
113
Zrobiłam dokładnie wg przepisu. Nie wiem jak ta zapiekanka miała wyglądać. Mnie wyszło coś takiego:

R__ne_022.jpg


W smaku dobre, ale...
Wprowadziłabym małe zmiany. Pomidory wydaje mi się, że lepsze będą z puszki. Ja dałam świeże, ale wg mnie o tej porze roku to nie są pomidory. Pokroiłam na małe kostki, a i tak po pieczeniu zostały w całości mączyste kostki, a chyba lepiej by było jak by się trochę rozpaciały. Zmiejszyłabym ilość jajek do sosu do jednego, bo z dwóch i w sumie małej ilości śmietany zrobiła mi się jajecznica, a nie sos. Wydaje mi się też, że sosu powinno być więcej. No i trzeba robić z mięsa maleńkie kuleczki. Mnie się nie chciało i zrobiłam wielkości największej brukselki i trzeba je kroić, a wydaje mi się, że lepsze by były takie na jeden kęs.
 

Załączniki

  • R__ne_022.jpg
    R__ne_022.jpg
    35.5 KB · Wyświetleń: 3

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Przepysznie to wygląda, uwielbiam brukselkę, a jeszcze dodatek klopsików to już prawdziwa rozpusta dla podniebienia
lecker.gif
 

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,901
252
83
hazo @ 4 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=615169Wprowadziłabym małe zmiany. Pomidory wydaje mi się, że lepsze będą z puszki. Ja dałam świeże, ale wg mnie o tej porze roku to nie są pomidory. Pokroiłam na małe kostki, a i tak po pieczeniu zostały w całości mączyste kostki, a chyba lepiej by było jak by się trochę rozpaciały. Zmiejszyłabym ilość jajek do sosu do jednego, bo z dwóch i w sumie małej ilości śmietany zrobiła mi się jajecznica, a nie sos. Wydaje mi się też, że sosu powinno być więcej. No i trzeba robić z mięsa maleńkie kuleczki. Mnie się nie chciało i zrobiłam wielkości największej brukselki i trzeba je kroić, a wydaje mi się, że lepsze by były takie na jeden kęs.
Ha, Hazo, właśnie przygotowuję tę zapiekankę i do takich samych wniosków doszłam, tyle, że przed jej zrobieniem, więc jutro odmelduję, czy było one słuszne.
 

karosi

Member
Paź 7, 2008
1
0
0
witam, to moja pierwsza potrawa z tej strony:)
wyszło całkiem smacznie, dodałam pomidory z puszki, wiecej soku tzn 2 śmietany i kawałki ziemniaczków.