Ciasteczka bardzo orzechowe
To jedne z obowiazkowych swiatecznych ciasteczek w naszym domu, sa kruche, a wlasciwie bardzo sypkie i bardzo orzechowe
1 kostka masla o temperaturze pokojowej
1/4 szklanki cukru pudru
2 szklanki maki (nie krupczatki)
1 lyzka wody
2 szklanki posiekanych orzechow (ja lubie pekany, ale doskonale tez sa z wloskimi lub laskowymi)
2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
Maslo utrzec na puszysta mase, dodac cukier, wode i wanilie, dobrze ubic, dodac make i orzechy, wymieszac. Formowac kuleczki wielkosci orzecha wloskiego (mozna uzyc malutkiej, okraglej lyzki do lodow), ukladac na blasze i piec w temperaturze 150 st.C okolo 20 minut. Jeszcze cieple posypac cukrem pudrem.
Najlepsze po kilku dniach.
To jedne z obowiazkowych swiatecznych ciasteczek w naszym domu, sa kruche, a wlasciwie bardzo sypkie i bardzo orzechowe
1 kostka masla o temperaturze pokojowej
1/4 szklanki cukru pudru
2 szklanki maki (nie krupczatki)
1 lyzka wody
2 szklanki posiekanych orzechow (ja lubie pekany, ale doskonale tez sa z wloskimi lub laskowymi)
2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
Maslo utrzec na puszysta mase, dodac cukier, wode i wanilie, dobrze ubic, dodac make i orzechy, wymieszac. Formowac kuleczki wielkosci orzecha wloskiego (mozna uzyc malutkiej, okraglej lyzki do lodow), ukladac na blasze i piec w temperaturze 150 st.C okolo 20 minut. Jeszcze cieple posypac cukrem pudrem.
Najlepsze po kilku dniach.