Babeczki cytrynowe

Kamilacamila

Member
Paź 13, 2007
15
0
0
Musze sie podzielic z wami tym przepisem, bo babeczki sa pyszne, nie nazywam ich muffinami bo nie wygladaja jak muffiny, tzn nie maja wyrosnietej gory, sa plaskie. Przepis to polaczenie 2 przepisow w 1. Ciasta wystarcza na dokladnie 12 babeczek tyle ile miesci forma.

170 ml oleju
150 ml mleka
1 lyzeczka proszku do pieczenia
170 gram cukru
2 jajka
sok i otarta skorka z 1 cytryny (ja dodaje jeszcze troche aromatu cytrynowego)
225 g maki

Sok z cytryny olej i mleko wlewamy do miski, osobno ubijamy jaja z cukrem na bardzo puszysta mase, przesiewamy make z proszkkiem do mieszanki oleju z mlekiem dodajemy mase jajeczna i wszystko szybko mieszamy (jak przy mufinach) wykladamy foremki tak do 3/4 wysokosci, pieczemy w temp 190 st 20-25 minut.

Napiszcie co sadzicie
 

Koffee

Member
Lip 26, 2007
1,341
0
0
sporo mokrych składników - może to dlatego nie maja kopułki?

w sumie to chyba nie muffiny, skoro trzeba ubijac jajka, i w dodatku wsypuje się suche do mokrych...
 

Kamilacamila

Member
Paź 13, 2007
15
0
0
Jesli sie zrobi jak mufiny wychodza mufinowate (wiem bo robilam), ale smak nie ten, w sumie to te ubite jajka zmieniaja wyglad tych babeczek, w smaku przypominaja one troche magdalenki.
 

Marti

Member
Mar 23, 2006
106
0
0
Zrobiła, odkryłam że kocham ciasta cytrynowe:)
Bardzo dobre.
Zmodyfikowałam tylko odrobinę ( nie umiem piec dokładnie według przepisu, jakieś siły nieczyste zawsze mnie ciągna aby coś zmienić ;))

Zmiana polegała na posmarowaniu ich po upieczeniu masą cytrynową BeatySZ.
Cudowności wyszły.
Następnym razem ( a na pewno będzie powtórka) zrobie zdjęcia