IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Ciasto dyniowe
Bea73
post 28 Oct 2007, 20:24
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



Ciasto dyniowe - podobne do marchewkowego; z tych lekko wilgotnych icon_wink.gif

(na tortownice o sr. 26cm)

4 jajka
90 g miodu
1 cytryna (skorka + sok)
250 g dyni
200 g drobno zmielonych migdalow lub orzeszkow laskowych
50 g maki
szczypta mielonych gozdzikow
cynamon (ile sie lubi icon_wink.gif )
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia


cukier puder do dekoracji


Nagrzac piekarnik (180°)
Zetrzec dynie na tarce. Bialka ubic na piane. Zoltka ubic z miodem, dodac sok i skorke cytrynowa. Dodac dynie, przyprawy, orzechy/migdaly, make, proszek, dobrze wymieszac. Na koniec dodac bialka i delikatnie wymieszac.
Wlac do dobrze wysmarowanej tluszczem tortownicy.
Piec 40-50 min.
Przed podaniem posypac cukrem pudrem

Modyfikacje :
W przepisie oryginalnym pisze, aby proszek dodac do ubijanych bialek. Przyznaje, ze nigdy tak jeszcze nie robilam, wiec tradycyjnie wymieszalam go z maka.
Ostatnio zamiast soku i skorki z cytryny dodalam otarta skorke z pomaranczy i sok z jej polowy, bylo pyszne !
A co do przypraw, dalam lyzeczke mieszanki 'piernikowej' + 1-2 cynamonu

Załączony plik  courgeGateau.JPG ( 2.14MB ) Suma pobrań: 21


Smacznego !

przepis pochodzi z ksiazki 'La courge a découvrir' M. Brancucci, E. Banziger

przepis rowniez tutaj
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 5 Sep 2008, 17:39
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.461
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Zerwałam dziś pierwszą w tym roku dynię piżmową i otwieram sezon Twoim ciastem. icon_smile.gif Trzymaj kciuki. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 5 Sep 2008, 17:41
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



ooo!!! nareszcie sie komus spodobalo!
trzymam wiec kciuki i mam nadzieje ze bedzie smakowac icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ewunia123
post 5 Sep 2008, 17:44
Post #4


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 483
Dołączył: 13-July 08
Użytkownik nr: 9.863



Ale smakowicie mniam.gif wygląda po urlopie napewno upiekę.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malwunia
post 5 Sep 2008, 22:35
Post #5


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 138
Dołączył: 8-June 08
Skąd: Sulechów, Lubuskie
Użytkownik nr: 9.451



o świetne! Naprawdę wygląda cudownie;-)
mam ostatnio "fazę" na ciasta z warzywami (a może dynia to owoc:P), więc gdy tylko dziadek przywiezie je, to wypróbuję!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 7 Sep 2008, 08:45
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.461
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



CYTAT(Bea73 @ 5 Sep 2008, 18:41 ) *
mam nadzieje ze bedzie smakowac icon_smile.gif

Mnie i mężowi smakowało, zachwycona przyjaciółka poprosiła o przepis (i dynię do kompletu icon_wink.gif), a dziecko zjadło tylko dekorację z serka mascarpone ... icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 7 Sep 2008, 08:47
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



Joanno, ciesze sie niezmiernie! icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 7 Sep 2008, 10:25
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.386
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



ja też jestem amatorką ciast z warzywami ,więc teraz wykorzystam ten przepis Bea-dyni mam pod dostatkiem ,nawet więcej niż pod dostatkiem icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 7 Sep 2008, 11:57
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



CYTAT(Margot @ 7 Sep 2008, 11:25 ) *
ja też jestem amatorką ciast z warzywami ,więc teraz wykorzystam ten przepis Bea-dyni mam pod dostatkiem ,nawet więcej niż pod dostatkiem icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif

mam wiec nadzieje, ze i Tobie posmakuje icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 13 Sep 2008, 14:15
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.386
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



CYTAT(Bea73 @ 7 Sep 2008, 12:57 ) *
mam wiec nadzieje, ze i Tobie posmakuje icon_smile.gif

posmakowało!
Załączony plik  b_028.jpg ( 850.4K ) Suma pobrań: 4
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 13 Sep 2008, 15:33
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



Sliczne Ci wyszlo! I ciesze sie, ze smakowalao icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 13 Sep 2008, 15:43
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.386
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Bea ,to ciasto jest takie jak sobie wyobrażałam ,pachnące ,wilgotne i tylko leciutko słodkie ,rewelacja
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 13 Sep 2008, 15:47
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



W takim razie jednak dobrze, ze zakupilam te ksiazke i ze wyprobowalam akurat ten przepis icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 13 Sep 2008, 15:49
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.386
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



bardzo dobrze ,Bea,a tam jeszcze na jakie rarytasy są przepisy?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 13 Sep 2008, 15:58
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



to jest z ksiazki tylko o dyniach; i takiech ksiazek mam dwie icon_smile.gif a ze sezon sie zaczyna, to powoli bede sie starala cos nowego stamtad wybierac icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 13 Sep 2008, 16:08
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.386
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Super ,bo ja mam jeszcze 3/4 rozkrojonej dyni i kilka całych
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 13 Sep 2008, 16:10
Post #17


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



to zaraz wysle Ci na PW spis tresci icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Eve.eire
post 30 Oct 2009, 11:00
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.730
Dołączył: 5-November 07
Skąd: Tarnowskie Góry
Użytkownik nr: 6.112



Zrobilam wczoraj- wspaniale.
Uzylam kokosu zamiast orzechow- przez pomylke. Ale nie zepsul smaku ciasta icon_smile.gif

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 30 Oct 2009, 11:36
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



Ewo, ciesze sie ze smakowalo!
Ladny kolor z tym kokosem icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
A.S.
post 31 Oct 2009, 19:19
Post #20


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.044
Dołączył: 6-January 07
Użytkownik nr: 2.980



Zrobilam ze dynia z wydrazania naszego halloweenowego stworka. Bez orzechow, z maka. Wyszlo pyszne ciasto, ale troche opadlo i na dole jest zakalec. Nic to, bo smakowo ekstra. Bedzie powtorka, tylko jak zrobic bez zakalca, zakalce chyba mnie lubia. icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 26th May 2019 - 04:40