- Maj 28, 2007
- 12,223
- 0
- 0
Ciasto dyniowe - podobne do marchewkowego; z tych lekko wilgotnych
(na tortownice o sr. 26cm)
4 jajka
90 g miodu
1 cytryna (skorka + sok)
250 g dyni
200 g drobno zmielonych migdalow lub orzeszkow laskowych
50 g maki
szczypta mielonych gozdzikow
cynamon (ile sie lubi
)
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
cukier puder do dekoracji
Nagrzac piekarnik (180°)
Zetrzec dynie na tarce. Bialka ubic na piane. Zoltka ubic z miodem, dodac sok i skorke cytrynowa. Dodac dynie, przyprawy, orzechy/migdaly, make, proszek, dobrze wymieszac. Na koniec dodac bialka i delikatnie wymieszac.
Wlac do dobrze wysmarowanej tluszczem tortownicy.
Piec 40-50 min.
Przed podaniem posypac cukrem pudrem
Modyfikacje :
W przepisie oryginalnym pisze, aby proszek dodac do ubijanych bialek. Przyznaje, ze nigdy tak jeszcze nie robilam, wiec tradycyjnie wymieszalam go z maka.
Ostatnio zamiast soku i skorki z cytryny dodalam otarta skorke z pomaranczy i sok z jej polowy, bylo pyszne !
A co do przypraw, dalam lyzeczke mieszanki 'piernikowej' + 1-2 cynamonu
Smacznego !
przepis pochodzi z ksiazki 'La courge a découvrir' M. Brancucci, E. Banziger
przepis rowniez tutaj

(na tortownice o sr. 26cm)
4 jajka
90 g miodu
1 cytryna (skorka + sok)
250 g dyni
200 g drobno zmielonych migdalow lub orzeszkow laskowych
50 g maki
szczypta mielonych gozdzikow
cynamon (ile sie lubi

1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
cukier puder do dekoracji
Nagrzac piekarnik (180°)
Zetrzec dynie na tarce. Bialka ubic na piane. Zoltka ubic z miodem, dodac sok i skorke cytrynowa. Dodac dynie, przyprawy, orzechy/migdaly, make, proszek, dobrze wymieszac. Na koniec dodac bialka i delikatnie wymieszac.
Wlac do dobrze wysmarowanej tluszczem tortownicy.
Piec 40-50 min.
Przed podaniem posypac cukrem pudrem
Modyfikacje :
W przepisie oryginalnym pisze, aby proszek dodac do ubijanych bialek. Przyznaje, ze nigdy tak jeszcze nie robilam, wiec tradycyjnie wymieszalam go z maka.
Ostatnio zamiast soku i skorki z cytryny dodalam otarta skorke z pomaranczy i sok z jej polowy, bylo pyszne !
A co do przypraw, dalam lyzeczke mieszanki 'piernikowej' + 1-2 cynamonu

Smacznego !
przepis pochodzi z ksiazki 'La courge a découvrir' M. Brancucci, E. Banziger
przepis rowniez tutaj
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: