Drożdżowe zawijańce z cebula, papryka i grzybami*

Lis 28, 2005
3,760
0
0
Zainspirowana przepisem na zawijance z czekolada przypominajace pamietne zawijance Bajaderki, zrobilam zawijance z cebula, papryka i grzybami. Dzieki za przypomnienie
anbetung.gif
, bo juz chyba z 2 lata nie robilam
gruebel_2.gif
.


Drozdzowe zawijance z cebula, papryka i grzybami.

Ciasto (troszke zmodyfikowane przeze mnie)

2 1/2 lyzeczki suchych drozdzy
3/4 szklanki letniej wody
1 lyzka syropu klonowego (zamiast miodu)
2 lyzki oleju (zamiast masla)
1/2 szklanki mleka
3 1/2 szklanki maki, w tym ja uzylam:
2 1/2 szkl. maki bialej i
1 szkl. maki razowej
szczpta pieprzu
szczypta ziol prowansalskich
szczypta imbiru mielonego
1 lyzeczka soli

Nadzienie (to co mialam 'pod reka', czyli):
1 papryka czerwona
1 cebula czerwona
2 duze grzyby shitake
sol
ziola prowansalskie

Wlac syrop klonowy do dosc cieplej wody, wsypac drozdze, zamieszac az do ich rozpuszczenia. Zostawic na 5 -10 min, az zrobi sie piana. Podgrzac mleko, wlac olej, wymieszac z drozdzami. Wsypac make do miski, dodac przyprawy i zamieszac dokladnie. Dodac drozdowa mieszanke. Zagniesc ciasto. Zostawic do wyrosniecia na godzinke.

ciasto_drozdzowe_na_zawijance.jpg

W miedzyczasie zrobic nadzienie. Pokroic warzywa w drobna kostke. Wlac lyzke oleju na patelnie. Wrzucic cebulke, papryke i grzyby. Podsmazyc przez pare minut. Przyprawic sola i ziolami prowansalskimi. Zostawic do ostygniecia.

nadzienie_do_zawijancow.jpg

Wyjac wyrosniete ciasto z miski. Rozwalkowac na prostokat. Rozsmarowac nadzienie. Zawinac. Pokroic w 2 cm plastry. Polozyc je na natluszczonej blaszcze. Zostawic do wyrosniecia na pol godziny.

zawijance.jpg

Wsadzic do piekarnika. Piec w 200C przez 30 35 min.

zawijance_w_piekarniku.jpg

I gotowe!
daumen.gif


zawijaniec.jpg
 

Załączniki

  • ciasto_drozdzowe_na_zawijance.jpg
    ciasto_drozdzowe_na_zawijance.jpg
    34.8 KB · Wyświetleń: 2
  • nadzienie_do_zawijancow.jpg
    nadzienie_do_zawijancow.jpg
    75.6 KB · Wyświetleń: 2
  • zawijance.jpg
    zawijance.jpg
    47.4 KB · Wyświetleń: 2
  • zawijance_w_piekarniku.jpg
    zawijance_w_piekarniku.jpg
    42.9 KB · Wyświetleń: 2
  • zawijaniec.jpg
    zawijaniec.jpg
    41.3 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Mniam....
mniam.gif
Nie wpadłabym sama, żeby zrobić z warzywami. Ślimaczki jak dotąd tylko na słodko
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Lis 28, 2005
3,760
0
0
Akulka @ 28 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=611656Mniam....
mniam.gif
Nie wpadłabym sama, żeby zrobić z warzywami. Ślimaczki jak dotąd tylko na słodko
icon_mrgreen.gif
To juz bylo
icon_mrgreen.gif
Eureki nie odkrylam
fiesgrins.gif
Te mi jakos nie wyrosly. Podejzewam, ze to wina tego piekarniczka. W nim malo mi wyrastaja rzeczy. A "kuchenkowy" ciagle mi nawala. A warzywa jakie chcesz, fajnie jesli posypiesz serem, choc to dodaje kalorii
icon_eek.gif
Ale sprobuj najprostrze nawet z kielbasa, czy co tam masz w lodowce.
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Lis 28, 2005
3,760
0
0
dziekuje Margot
bussi.gif