- Lis 28, 2005
- 3,760
- 0
- 0
Zainspirowana przepisem na zawijance z czekolada przypominajace pamietne zawijance Bajaderki, zrobilam zawijance z cebula, papryka i grzybami. Dzieki za przypomnienie
, bo juz chyba z 2 lata nie robilam
.
Drozdzowe zawijance z cebula, papryka i grzybami.
Ciasto (troszke zmodyfikowane przeze mnie)
2 1/2 lyzeczki suchych drozdzy
3/4 szklanki letniej wody
1 lyzka syropu klonowego (zamiast miodu)
2 lyzki oleju (zamiast masla)
1/2 szklanki mleka
3 1/2 szklanki maki, w tym ja uzylam:
2 1/2 szkl. maki bialej i
1 szkl. maki razowej
szczpta pieprzu
szczypta ziol prowansalskich
szczypta imbiru mielonego
1 lyzeczka soli
Nadzienie (to co mialam 'pod reka', czyli):
1 papryka czerwona
1 cebula czerwona
2 duze grzyby shitake
sol
ziola prowansalskie
Wlac syrop klonowy do dosc cieplej wody, wsypac drozdze, zamieszac az do ich rozpuszczenia. Zostawic na 5 -10 min, az zrobi sie piana. Podgrzac mleko, wlac olej, wymieszac z drozdzami. Wsypac make do miski, dodac przyprawy i zamieszac dokladnie. Dodac drozdowa mieszanke. Zagniesc ciasto. Zostawic do wyrosniecia na godzinke.
W miedzyczasie zrobic nadzienie. Pokroic warzywa w drobna kostke. Wlac lyzke oleju na patelnie. Wrzucic cebulke, papryke i grzyby. Podsmazyc przez pare minut. Przyprawic sola i ziolami prowansalskimi. Zostawic do ostygniecia.
Wyjac wyrosniete ciasto z miski. Rozwalkowac na prostokat. Rozsmarowac nadzienie. Zawinac. Pokroic w 2 cm plastry. Polozyc je na natluszczonej blaszcze. Zostawic do wyrosniecia na pol godziny.
Wsadzic do piekarnika. Piec w 200C przez 30 35 min.
I gotowe!

Drozdzowe zawijance z cebula, papryka i grzybami.
Ciasto (troszke zmodyfikowane przeze mnie)
2 1/2 lyzeczki suchych drozdzy
3/4 szklanki letniej wody
1 lyzka syropu klonowego (zamiast miodu)
2 lyzki oleju (zamiast masla)
1/2 szklanki mleka
3 1/2 szklanki maki, w tym ja uzylam:
2 1/2 szkl. maki bialej i
1 szkl. maki razowej
szczpta pieprzu
szczypta ziol prowansalskich
szczypta imbiru mielonego
1 lyzeczka soli
Nadzienie (to co mialam 'pod reka', czyli):
1 papryka czerwona
1 cebula czerwona
2 duze grzyby shitake
sol
ziola prowansalskie
Wlac syrop klonowy do dosc cieplej wody, wsypac drozdze, zamieszac az do ich rozpuszczenia. Zostawic na 5 -10 min, az zrobi sie piana. Podgrzac mleko, wlac olej, wymieszac z drozdzami. Wsypac make do miski, dodac przyprawy i zamieszac dokladnie. Dodac drozdowa mieszanke. Zagniesc ciasto. Zostawic do wyrosniecia na godzinke.

W miedzyczasie zrobic nadzienie. Pokroic warzywa w drobna kostke. Wlac lyzke oleju na patelnie. Wrzucic cebulke, papryke i grzyby. Podsmazyc przez pare minut. Przyprawic sola i ziolami prowansalskimi. Zostawic do ostygniecia.

Wyjac wyrosniete ciasto z miski. Rozwalkowac na prostokat. Rozsmarowac nadzienie. Zawinac. Pokroic w 2 cm plastry. Polozyc je na natluszczonej blaszcze. Zostawic do wyrosniecia na pol godziny.

Wsadzic do piekarnika. Piec w 200C przez 30 35 min.

I gotowe!

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: