Przepis pochodzi z programu "Dzień dobry TVN" i jest naprawdę wspaniały
1 szklanka kaszy gryczanej (najlepiej żeby była sypka a nie w woreczku)
1/4 szklanki pestek dyni
1/4 szklanki pestek słonecznika
1/2 szklanki dużych, miękkich rodzynek
1/2 szklanki suszonych śliw kalifornijskich
2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
4 jabłka
1/2 szklanki soku jabłkowego
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
1 lub 2 łyżeczki cynamonu (jeżeli ktoś nie lubi to nie musi dodawać)
Szczypta soli do smaku
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy w 1,5 szklanki wody, a następnie odcedzamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podgrzewamy. Kasze odstawiamy na bok a na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pestki dyni, słonecznika, rodzynki i pokrojone w paseczki śliwki. Dodajemy do tego płatki owsiane i cynamon i całość mieszamy. Dodajemy szczyptę soli by wyostrzyć smak śliwek i rodzynek. Obieramy jabłka i kroimy na drobną kosteczkę a następnie podsmażamy na patelni. Łączymy kolejno jabłka z mieszanka pestkowo – rodzynkowo – śliwkową i gotujemy przez około 10 minut. Następnie dodajemy kaszę i mieszamy. Pozostawiamy na ogniu jeszcze przez 5 minut pod przykryciem.
http://dziendobrytvn.onet.pl/1447477,kuchnia.html

1 szklanka kaszy gryczanej (najlepiej żeby była sypka a nie w woreczku)
1/4 szklanki pestek dyni
1/4 szklanki pestek słonecznika
1/2 szklanki dużych, miękkich rodzynek
1/2 szklanki suszonych śliw kalifornijskich
2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
4 jabłka
1/2 szklanki soku jabłkowego
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
1 lub 2 łyżeczki cynamonu (jeżeli ktoś nie lubi to nie musi dodawać)
Szczypta soli do smaku
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy w 1,5 szklanki wody, a następnie odcedzamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podgrzewamy. Kasze odstawiamy na bok a na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pestki dyni, słonecznika, rodzynki i pokrojone w paseczki śliwki. Dodajemy do tego płatki owsiane i cynamon i całość mieszamy. Dodajemy szczyptę soli by wyostrzyć smak śliwek i rodzynek. Obieramy jabłka i kroimy na drobną kosteczkę a następnie podsmażamy na patelni. Łączymy kolejno jabłka z mieszanka pestkowo – rodzynkowo – śliwkową i gotujemy przez około 10 minut. Następnie dodajemy kaszę i mieszamy. Pozostawiamy na ogniu jeszcze przez 5 minut pod przykryciem.
http://dziendobrytvn.onet.pl/1447477,kuchnia.html