IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Stefanka jabłkowa
Margot
post 2 Nov 2007, 19:32
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.475
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



przepis jest tu
http://www.smaczny.pl/przepis,stefanka_jablkowa
Cytuję

,,Stefanka jabłkowa
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
20 dag margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
Ponadto:
ok. 10 paczek herbatników (10x10 dag)
Lukier:
1 białko
1 ½ szklanki cukru pudru
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i dodać do nich margarynę, cukier i cynamon. Całą masę podgrzać do rozpuszczenia się składników.

Dużą tortownicę (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć herbatnikami, a na nie rozłożyć część gorącej masy jabłkowej (około 6 łyżek). Na masę wyłożyć kolejną warstwę herbatników i tak układać warstwami do wyczerpania składników. Górną warstwę powinny tworzyć herbatniki.

Do białka dodać cukier puder i zmiksować. Gotowym lukrem polać wierzch stefanki i całość schłodzić w lodówce.

Smacznego."
ja nie robiłam lukru ,polałam białą czekoladą i do masy jabłkowej dałam masło
Załączony plik  000_1563.jpg ( 613.57K ) Suma pobrań: 16
Go to the top of the page
 
+Quote Post
laura
post 2 Nov 2007, 19:55
Post #2


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 922
Dołączył: 16-May 07
Użytkownik nr: 4.060



Ooo.... a zamiast herbatnikow(mleko!!!!) biszkopty mozna dac?...mozna???
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 2 Nov 2007, 20:01
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.475
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Laura nie wiem ,ja ją pierwszy raz robiłam
Myślę ,że można ,tylko ,że bedzie trochę inaczej wyglądać
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kinga00
post 3 Nov 2007, 06:42
Post #4


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 363
Dołączył: 26-February 07
Skąd: Łódź
Użytkownik nr: 3.322



z biszkoptami chyba jeszcze bardziej namięknie. Obiecujące ciasto, tylko ja bym zrobila w prostokątnej formie, żeby nie łamać herbatników.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 3 Nov 2007, 09:51
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.475
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Ja tak zrobiłam ,w kwadratowej formie
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 16th December 2019 - 00:32