- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
przepis jest tu
http://www.smaczny.pl/przepis,stefanka_jablkowa
Cytuję
,,Stefanka jabłkowa
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
20 dag margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
Ponadto:
ok. 10 paczek herbatników (10x10 dag)
Lukier:
1 białko
1 ½ szklanki cukru pudru
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i dodać do nich margarynę, cukier i cynamon. Całą masę podgrzać do rozpuszczenia się składników.
Dużą tortownicę (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć herbatnikami, a na nie rozłożyć część gorącej masy jabłkowej (około 6 łyżek). Na masę wyłożyć kolejną warstwę herbatników i tak układać warstwami do wyczerpania składników. Górną warstwę powinny tworzyć herbatniki.
Do białka dodać cukier puder i zmiksować. Gotowym lukrem polać wierzch stefanki i całość schłodzić w lodówce.
Smacznego."
ja nie robiłam lukru ,polałam białą czekoladą i do masy jabłkowej dałam masło

http://www.smaczny.pl/przepis,stefanka_jablkowa
Cytuję
,,Stefanka jabłkowa
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
20 dag margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
Ponadto:
ok. 10 paczek herbatników (10x10 dag)
Lukier:
1 białko
1 ½ szklanki cukru pudru
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i dodać do nich margarynę, cukier i cynamon. Całą masę podgrzać do rozpuszczenia się składników.
Dużą tortownicę (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć herbatnikami, a na nie rozłożyć część gorącej masy jabłkowej (około 6 łyżek). Na masę wyłożyć kolejną warstwę herbatników i tak układać warstwami do wyczerpania składników. Górną warstwę powinny tworzyć herbatniki.
Do białka dodać cukier puder i zmiksować. Gotowym lukrem polać wierzch stefanki i całość schłodzić w lodówce.
Smacznego."
ja nie robiłam lukru ,polałam białą czekoladą i do masy jabłkowej dałam masło
