Paluchy kubanskie

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
4 piersi (niestety z kury, a moglby niezly duecik byc) - okolo 750g

3 zeby - czosnku na szczescie

po 2 lyzki
oliwy
soku pomaranczowego
i soku z cytryny

przyprawy (fonetycznie: brzybrawy)
1 lyzeczka kuminu (fcale go nie czuc na taka ilosc, ale przeciez ma byc kubanskie jak cygaro, a nie kuminowe)
1/4 lyzeczki soli
1/4 lyzeczki chili w platkach (jak ktos lubi ostro to wiecej, bo to przepis z cooking with kids czyli szybko i zjadliwie dla nich)


Kurczaka pokroic w plastry dosc grube - piers na 4-5 czesci.
Przyprawy wymieszac, dorzucic plastry znaczy kure i marynowac minimum 2h. Pisza, zeby torebke (strunowa) ugniatac od czasu do czasu, ale ja marynuje w misce. Mieszam. Do ugniatania chyba bym potrzebowala prase. Jest ok. Bez ugniatania obejdzie sie.
Potem pisza (specjalne wydanie Canadian Liwing - cooking for kids, a moze WITH kids to bylo?
icon_rolleyes.gif
Buba urwal okladke. A czy to w ogole bylo w Canadian living? Jest znaczek Today's parent
gruebel_2.gif
)
W kazdym razie tresc srodka sie nie zmienia - pisza zeby obsmazyc bez niczego na teflonie przez 1 min. na srednim ogniu do zrumienienia tylko.
A potem piec 8-10 minut w temp 350F czyli, a co tam, powiem wam od razu, bo mam "tabele" na "desce rozdzielczej" kuchanki 175C tfu! kochanki, tfu kuchenki!kuchenki!
Mi sie nie chcialo, patelnia byla zajeta, wlecialam prosto ze sklepu nie obsmazalam.
Pieklam 15 min, a potem wlaczylam funkcje "broil" zeby podpiec.
Dziecko powiedzialo: to ciemne mniej dobre.
Malzon wykradl 1/4 porcji na jutrzejszy obiad. Ciekawe co on ma jutro na obiad
gruebel_2.gif


zdjecie bedzie jutro, bo juz mi jezyk sztywnieje i moglabym cos nieodwracalnego wykonac

Img_1132.jpg

tytulowe zdjecie bedzie w przyszlosci, bo mieso kroil maz i paluchy wyszly mu dziwnie duze i dziabalam od razu na desce przed podaniem na kawalki "na raz do buzi". Ale na pewno na smaku przez to nic nie stracily.
 

Załączniki

  • Img_1132.jpg
    Img_1132.jpg
    106.9 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Ostatnio sie na Ciebie uwzielam
icon_mrgreen.gif
icon_wink.gif


Mieso pyyycha! Jak zwykle z Twojego przepisu
icon_wink.gif
bussi.gif

Tak, jak Ty, nie obsmazalam na patelni, tylko wrzucilam od razu do piekarnika.
Piersi pocielam na takie mniejsze kawalki, zeby nam sie lepiej jadlo
icon_mrgreen.gif
icon_wink.gif

A chili w platkach zastapilam "zwyklym" - bo takie akurat tylko mialam.
Reszta bez zmian - tzn. czosnek! - Normalne u mnie!
icon_lol.gif
- zwiekszylam ilosc o 2 zeby
icon_mrgreen.gif

Podalam z ryzem pomaranczowym i z salata ze smietana.
Wyszlo super, a na dodatek szybko sie robi - eh! - w sumie samo sie zrobilo
icon_lol.gif

Przepis, jak zwykle wchodzi na stale.
Kermidt
bussi.gif
- bardzo dziekuje za przepis
cvety.gif
anbetung.gif
- ktory oczywiscie polecam!

PICT0010.JPG
 

Załączniki

  • PICT0010.JPG
    PICT0010.JPG
    92.7 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Caritka @ 12 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=660348Ostatnio sie na Ciebie uwzielam
icon_mrgreen.gif
icon_wink.gif
niezmiernie sie ciesze.

Lubie potrawy smaczne i efektowne do poziomu ekskluzywnych czy wykwintnych wlacznie, ale musza sie szybko i "same" robic.
Jedna rzecz mnie martwi - jak patrze na Twoje zdjecia gotowa jestem pozerac monitor.
To chyba niezbyt dobrze wplyneloby na zeby, a i wartosci odzywcze znikome...

PS
wyobraz sobie, ze moj maz usunal
baa.gif
ksiazeczke z przepisami. Myslal, ze jak podniszczona przez Bube to juz niepotrzebna. A ja tylko nie zdolalam umiescic jej w bezpiecznym miejscu czyli okolicach sufitu. Nie wszystkie przepisy wyprobowalam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
kermidt @ 13 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=660788niezmiernie sie ciesze.
Ja tez
icon_wink.gif
, bo poznaje Twoje pyszne przepisy
icon_biggrin.gif

anbetung.gif
bussi.gif


CYTATLubie potrawy smaczne i efektowne do poziomu ekskluzywnych czy wykwintnych wlacznie, ale musza sie szybko i "same" robic.
Takie przepisy (potrawy) , to ja tez lubie
icon_biggrin.gif
- a szczegolnie, jak sie przyjdzie z pracy do domu i nic sie nie chce
icon_wink.gif

Podczas wekeendu, moge sie "pobawic" z obiadem dluzej, mam czas, nie jestem zmeczona i nikt mnie nie goni,
w tygodniu, to raczej u mnie tez sie musza "same" robic
icon_biggrin.gif


CYTATJedna rzecz mnie martwi - jak patrze na Twoje zdjecia gotowa jestem pozerac monitor.
To chyba niezbyt dobrze wplyneloby na zeby, a i wartosci odzywcze znikome...
bussi.gif

Noo, raczej nie wskazane, bo i niestrawnosc bylaby murowana
icon_lol.gif


CYTATPS
wyobraz sobie, ze moj maz usunal
baa.gif
ksiazeczke z przepisami. Myslal, ze jak podniszczona przez Bube to juz niepotrzebna. A ja tylko nie zdolalam umiescic jej w bezpiecznym miejscu czyli okolicach sufitu. Nie wszystkie przepisy wyprobowalam.
buuu, szkoda, wielka szkoda, bo mialam malenka nadzieje, ze jeszcze kiedys wpiszesz jakis przepis z tej ksiazki..
No, ale mowi sie trudno (
cry_1.gif
) -
icon_wink.gif
- teraz juz "po ptokach"
icon_wink.gif
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Następny w kolejce...
icon_smile.gif

Kermidt i Caritko... wielkie dzięki za "inspiracje"
bussi.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Bardzo bardzo pyszne!
lecker.gif
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Smakowało nam BARDZO!!!
Mięso obsmażyłam na patelni (krótko z każdej strony), jak już je zdjełam z patelni wlałam na nią zalewę (wcześniej patelnię zdjęłam z "ognia") i po chwili pomiziałam nią mięsko, które leżało sobie w naczyniu żaroodpornym. Wszystko siup do pieca na ok. 10 minut. Podałam z ryżem i sałatką zrobioną z ogórków kiszonych (które ostanio pożeram z lubością...
icon_smile.gif
), cebuli czerwonej i majonezu wymieszanego z kwaśną śmietaną i odrobiną soku z kiszonych ogórków. Kurcze, jakie to było smaczne...
Powtórzę na 100%.
No i powtórzę się - Ker dzięki za przepisy, mam zamiar je wszystkie testować w najbliższym czasie
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
ich nie jest za duzo <panika w oczach>

Ciesze sie bardzo. Przyznam, ze sama poszukuje nowych smakow od kiedy sprobowalam przepisow Bajaderki na miesa. Mam nadzieje, ze bede znajdywac nowe, rownie udane (ze tak skromnie zakoncze
icon_wink.gif
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Nie jest też tak mało... podrukowałam
icon_smile.gif

Dla mnie sukcesem stał się ostatnio fakt - JEM MIĘSO... od początku ciąży miałam z tym problemy - odruch... widomo jaki
icon_wink.gif

...a Bajaderka... to też kawałek mego &quot;kulinarnego życia&quot;...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
Wyciągam - (czaję się już na nie któryś raz) a w sumie to wciągam do sobotniego menu.