Ciasto cytrynowe z bąbelkami:)

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Ciasto wychodzi pysznie cytrynowe
lecker.gif
Spodziewałam się ciasta ciężkiego i suchego, a jest wilgotne.
Robiłam w blaszce ok 23 x 34.

150 ml oleju
4 jaja
250 g cukru pudru
3 cytryny
300 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml oranżady cytrynowej lub innego gazowanego napoju cytrynowego

Olej razem z cukrem pudrem utrzeć na pienistą masę.

Z 1 cytryny zetrzeć skórkę, wycisnąć sok i miąższ.

Skórkę cytrynową dodać do utartej masy, dodać również jajka i nadal ucierać. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać (ja nie przesiewałam). Sok cytrynowy i miąższ dodać do oranżady. Na zmianę do utartej masy dodawać po łyżce oranżadę z sokiem oraz mąkę.

Blachę wyłożyć papierem, wylać ciasto.

Pozostałe dwie cytryny dokładnie umyć. Zetrzeć skórkę. Owoce pokroić na cienkie plasterki, ułożyć na cieście. Delikatnie skropić olejem.

Piec ok 20 min w 200 stopniach, lub w 180 z termoobiegiem.

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem, plasterki cytryny posypać startą skórką.

S6300666.JPG
S6300667.JPG
S6300668.JPG

Z cytryn przeznaczonych do ułożenia na cieście nie ścierałam skórki. Pokroiłam razem z nią. Delikatnie wciskałam w ciasto. Skórka się nie spiekła. Tam gdzie cytryna nie była dobrze wciśnięta, skórka się za bardzo spiekła i problem jest z pokrojeniem
icon_wink.gif
już nie mówiąc o pogryzieniu
icon_mrgreen.gif
Ale tak się zdarzyło tylko w dwóch plasterkach.

Moje ciasto nie posypane cukrem pudrem, bardzo odpowiada mi jego kwaskowaty smak
mniam.gif
 

Załączniki

  • S6300666.JPG
    S6300666.JPG
    2.9 MB · Wyświetleń: 0
  • S6300667.JPG
    S6300667.JPG
    2.9 MB · Wyświetleń: 0
  • S6300668.JPG
    S6300668.JPG
    2.9 MB · Wyświetleń: 0

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Podejrzewam, że mogą
icon_mrgreen.gif
Będzie limonkowe
icon_lol.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Myślę, że może, chociaż napój o smaku cytrynowym dodatkowo dodaje smaku cytrynowego
icon_mrgreen.gif
Ale są przecież i wody smakowe
icon_wink.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
nie ma za co, mam nadzieję, że posmakuje
icon_mrgreen.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Nie inspirowane niczym
icon_wink.gif


przepis pochodzi z "Ciast domowych" z lat 90-ych (chyba '94, ale pewna nie jestem)
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
właśnie kończy się piec
lecker.gif
uwielbiam ten zapach
icon_mrgreen.gif
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Fajnie na wierzchu wygladaja te cytrynki, ja bym je jeszcze lukrem potraktowala czy bedzie za slodkie??
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Mozna je tez podsmazyc w cukrze. Widzialam gdzies taka operacje z pomaranczami.
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
ja bym nie podsmażała, bo to jednak nie to będzie
icon_wink.gif
lukrem zamiast cukru jak najbardziej. mi właśnie bardzo odpowiada ta kwasota obsypana cukrem
lecker.gif
no chyba że ktoś lubi same cytryny jeść
icon_wink.gif
to wtedy bez cukru czy lukru.