Zapiekane warzywa

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
2 cukinie
kilka pieczarek (4-5 średnich)
kawałek brokuła, kalafiora (mi akurat zalegały w lodówce)
2-3 marchewki

Marchew w plasterki, brokuł i kalafior (różyczki) - podgotować na parze (2-3 min. - ja wole półtwarde warzywa)
Cukinie pokrojone w półplasterki, pieczarki na ćwiartki czy jak kto woli w plasterki wrzucam do foremki (nie mam naczynia żaro, wiec raowałam sie zwykła blaszka do ciast
icon_wink.gif
). Posolic, popieprzyć. Na to dodac uparowane
icon_wink.gif
warzywa.
Mozna posypac też roznymi ziolami: prowansalskie, bazylia, oregano (oczywiscie bez przesady, bo zgubimy smak warzyw
icon_biggrin.gif
)
Piekarnik 200-250 stopni - 25-30 min.

ob.jpg
 

Załączniki

  • ob.jpg
    ob.jpg
    45.1 KB · Wyświetleń: 1

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Fajnie,ze Ci sie spodobał "przepis"
icon_wink.gif


Ostatnio dałam też 2 uparowane w plasterkach buraki i 2 ogorki korniszone.
Mozna polac keczupem - pychotka.
Moze dzisiaj tez sobie cos pokombinuje
gruebel_2.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ilona, fajne te warzywka
lecker.gif

Tylko gdzie jakiś tłuszcz?
fiesgrins.gif
Ja bym dała 1-2 łyżki jakiejś oliwy na dno naczynia, co by witaminy miały szanse sie przyswoić w organizmie
icon_wink.gif
Zresztą, oliwa dodaje tez dodatkowo smaku IMHO.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Akulka @ 9 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=619536Ilona, fajne te warzywka
lecker.gif

Tylko gdzie jakiś tłuszcz?
fiesgrins.gif
Ja bym dała 1-2 łyżki jakiejś oliwy na dno naczynia, co by witaminy miały szanse sie przyswoić w organizmie
icon_wink.gif
Zresztą, oliwa dodaje tez dodatkowo smaku IMHO.
Popieram w całej rozciągłości
daumen.gif
- ja bym nawet te wszystkie przyprawy i ziółka zmiksowała z oliwą i tym skropiła warzywka - większe szanse że całość będzie doprawiona i przyprawy nie wylądują na dnie - no i te witaminy - bez tłuszczyku grama nijak z nich pozytku ni ma
dontknow.gif
fiesgrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Mozna i troche tłuszczyku dać
icon_wink.gif


Dzisiaj dalam jeszcze jedna warstwe - poszatkowana pekińńska.
Sie zakochałam w tych warzywach
icon_redface.gif

Ledwo wymyslilam a już 3 razy robiłam
icon_wink.gif


mniam.gif
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
Ilona dodac chociaz łyżeczke oliwy, bo ci sie vitaminy nie wydzielą , a szkoda
icon_sad.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
O.
Dawno nie robiłam
gruebel_2.gif

Jak zrobie to dodam troche tłuszczyku
icon_redface.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Sos można też zrobić na bazie jogurtu. Z pieprzem solą i koperkiem.
Albo olejowy z ziołami
icon_wink.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
gruebel_2.gif
po zapieczeniu mozna jeszcze posypać kawałkami fety...
lecker.gif
i wtedy ten sosik na bazie jogurtu
lecker.gif


O! ciekawym dodatkiem było by curry!


albo zapiec z żółtym serem
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0