Indyjskie curry z kurczaka*

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Proporcje na 3 osoby

- jedna nieduża podwójna pierś z kurczaka pokrojona na podłużne kawałki
- puszka mleka kokosowego ok. 400 ml
- 3 łyżeczki curry wg tego przepisu: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=22766
- jedna średnia cebula
- sól
- olej lub ghee do smażenia

Na rozgrzaną patelnię wlać tłuszcz, dodać proszek curry, smażyć chwilę, dodać cebulę i
smażyć chwilę aż zmięknie, dodać kurczaka smażyć aż zetnie się z wierzchu. Wlać mleko
kokosowe, dusić ok. 10 minut na średnim ogniu tak, aby sos zgęstniał. Można dosolić do
smaku.

Curry podawać z ryżem i z bardzo zimnym chutney'em z mango. Wyszło bardzo smaczne
choć bardzo łagodne, jednak IMHO dodatek chilli albo do chutney'u albo do samego
curry jest nieodzowny
icon_smile.gif


indcurry2.JPG
 

Załączniki

  • indcurry2.JPG
    indcurry2.JPG
    60.6 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator: