- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Składniki:
- 200 g ryżu basmati
- pełna łyżeczka kuminu
- łyżka ghee lub oleju
- średnia cebula pokrojona wkostkę
- garść rodzynek
- sól
- ok. 1 szklanki wody
Ryż wysypać na sitko, przepłukać dokładnie zimną wodą i wstawić z sitkiem do wody na
5-10 minut, po tym czasie znów przepłukać i zalać świeżą zimną wodą - powtórzyć tę
operację jeszcze raz czyli w sumie 3 płukania. Odstawić do osączenia.
Tłuszcz rozgrzać na głębokiej patelni, wsypać kumin i smażyć chwilę, dodać cebulę
smażyć aż zmięknie. Wsypać ryż, smazyć mieszając chwilkę, zalać wrzątkiem, wsypać
rodzynki, posolić i dusić na małym ogniu, mieszając co jakiś czas delikatnie ok. 10 minut.

- 200 g ryżu basmati
- pełna łyżeczka kuminu
- łyżka ghee lub oleju
- średnia cebula pokrojona wkostkę
- garść rodzynek
- sól
- ok. 1 szklanki wody
Ryż wysypać na sitko, przepłukać dokładnie zimną wodą i wstawić z sitkiem do wody na
5-10 minut, po tym czasie znów przepłukać i zalać świeżą zimną wodą - powtórzyć tę
operację jeszcze raz czyli w sumie 3 płukania. Odstawić do osączenia.
Tłuszcz rozgrzać na głębokiej patelni, wsypać kumin i smażyć chwilę, dodać cebulę
smażyć aż zmięknie. Wsypać ryż, smazyć mieszając chwilkę, zalać wrzątkiem, wsypać
rodzynki, posolić i dusić na małym ogniu, mieszając co jakiś czas delikatnie ok. 10 minut.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: