Ryż z kuminem i rodzynkami*

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Składniki:

- 200 g ryżu basmati
- pełna łyżeczka kuminu
- łyżka ghee lub oleju
- średnia cebula pokrojona wkostkę
- garść rodzynek
- sól
- ok. 1 szklanki wody

Ryż wysypać na sitko, przepłukać dokładnie zimną wodą i wstawić z sitkiem do wody na
5-10 minut, po tym czasie znów przepłukać i zalać świeżą zimną wodą - powtórzyć tę
operację jeszcze raz czyli w sumie 3 płukania. Odstawić do osączenia.

Tłuszcz rozgrzać na głębokiej patelni, wsypać kumin i smażyć chwilę, dodać cebulę
smażyć aż zmięknie. Wsypać ryż, smazyć mieszając chwilkę, zalać wrzątkiem, wsypać
rodzynki, posolić i dusić na małym ogniu, mieszając co jakiś czas delikatnie ok. 10 minut.

indcurry3.JPG
 

Załączniki

  • indcurry3.JPG
    indcurry3.JPG
    77.1 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator: