- Lis 28, 2005
- 3,760
- 0
- 0
Nie jestem pewna, czy okreslenie dzem jest wlasciwe.
Nie jest bardzo slodkie. Z lekko kwaskowatym posmakiem. Dobre na chlep i do nalesnikow, jak rowniez do innych dan konkretnych. Kermidt, podawala cos podobnego, wiec jesli chcecie polaczyc, to prosze bardzo
Dzem zurawinowy
opakowanie zurawin
1/3 filizanki cukru brazowego
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
szczypta galki muszkatalowej
woda
1 lyzka likieru porzeczkowego (lubie dodawac do moich przetworow odrobine alkoholu
czasami)
Wrzucic umyte zurawiny do garnka. Wsypac cukier i przyprawy. Dolac wode by przykryla owoce. Gotwac kolo godziny. Dodac likier. Pogotowac jakies 20 min. Mieszac czesto. Dodac wode w razie koniecznosci.
U mnie dzisiaj do orzechowego obiadu - tutaj z "jajecznym plackiem":



Dzem zurawinowy
opakowanie zurawin
1/3 filizanki cukru brazowego
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
szczypta galki muszkatalowej
woda
1 lyzka likieru porzeczkowego (lubie dodawac do moich przetworow odrobine alkoholu

Wrzucic umyte zurawiny do garnka. Wsypac cukier i przyprawy. Dolac wode by przykryla owoce. Gotwac kolo godziny. Dodac likier. Pogotowac jakies 20 min. Mieszac czesto. Dodac wode w razie koniecznosci.
U mnie dzisiaj do orzechowego obiadu - tutaj z "jajecznym plackiem":
