Dzem zurawinowy

Lis 28, 2005
3,760
0
0
Nie jestem pewna, czy okreslenie dzem jest wlasciwe.
gruebel_2.gif
Nie jest bardzo slodkie. Z lekko kwaskowatym posmakiem. Dobre na chlep i do nalesnikow, jak rowniez do innych dan konkretnych. Kermidt, podawala cos podobnego, wiec jesli chcecie polaczyc, to prosze bardzo
anbetung.gif


Dzem zurawinowy

opakowanie zurawin
1/3 filizanki cukru brazowego
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
szczypta galki muszkatalowej
woda
1 lyzka likieru porzeczkowego (lubie dodawac do moich przetworow odrobine alkoholu
fiesgrins.gif
czasami)



Wrzucic umyte zurawiny do garnka. Wsypac cukier i przyprawy. Dolac wode by przykryla owoce. Gotwac kolo godziny. Dodac likier. Pogotowac jakies 20 min. Mieszac czesto. Dodac wode w razie koniecznosci.

U mnie dzisiaj do orzechowego obiadu - tutaj z "jajecznym plackiem":

jajkowy_placek_i_zurawinowy_dzem.jpg
 

Załączniki

  • jajkowy_placek_i_zurawinowy_dzem.jpg
    jajkowy_placek_i_zurawinowy_dzem.jpg
    88.8 KB · Wyświetleń: 0
Lis 28, 2005
3,760
0
0
wedlug opakowania: 12 ounce (12 ounce = 340.194 277 5 gram), czyli 3 filizanki
 
Lis 28, 2005
3,760
0
0
tak przy okazji, to ja lubie kwaskowate a nie slodkie (generalnie nie lubie dzemow, bo sa za slodkie), tak wiec jesli chcecie mozecie dorzucic wiecej cukru
daumen.gif
 

laura

Member
Maj 16, 2007
922
0
0
Uwielbiam zurawiny.Mmmm...niestety nie mam zeby zawekowac lub co inszego.W ramach desperacji popelnilam ten czyn i zakupilam sloik dzemu pod tytulem Zurawina.
 

Pysia

Member
Sie 11, 2005
962
0
0
Siostrzyczko ja kupowałam w Bielsku, a widzę , że Ty we Wrocławiu. Widać co sklep to inna cena
dontknow.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: