Karpatkowo - superszybki pomysł

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Uwielbiam karpatkę, niestety po wielu próbach widzę,że mój gazowy piekarnik wszystko ( poza pizzą, o dziwo!) psuje.
Naszła mnie wczoraj myśl, że można by tak na gotowym cieście spróbować.

Kupiłam wielką torbę paluchów z ciasta ptysiowego ( do zupy? do barszczyku czerwonego są przeznaczone? nie wiem...),
do tego masa karpatkowa ( gotowa w tym przypadku, ale jestem pewna, że np Hichotki https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=6282 byłaby idealna).

Na wierzch trochę cukru pudru i roztopionej czekolady.

ciast0is0.jpg



Po 2 godzinach w lodówce paluchy lekko zmiekły od kremu, tak że można je było bez problemu kroić wedle uznania.Następnego dnia jeszcze lepsze, został mi tylko niewielki kawałek, który przed mężem ukryłam
icon_smile.gif


Myślę, że teraz zawsze będę mieć w zapasie dużą paczkę paluchów - jako szybkie ciasto , gdy czasu brak ta wersja karpatki jest bardzo dobra - całość zajęła mi może z 10 minut. ( mniej niż wyskoczenie do sklepu po coś słodkiego)