- Cze 23, 2007
- 1,969
- 0
- 0
Od lat pieke drozdzowe, ale zawsze uzywalam masla i tylko zoltek do ciasta. Efekt byl taki, ze nigdy nie bylam zadowolona i wlasciwie caly czas szukalam tego "wlasciwego" przepisu, na ciasto drozdzowe, ktore by mi na prawde smakowalo.
Zainspirowana babka MARYNY oraz wskazowkami LIMBY upieklam tegoroczne strucle wedlug nastepujacego przepisu:
CIASTO
1000 Gramm maki - koniecznie tej wysokobialkowej
200 Gramm gotowanego, przetartego przez sitko, kartofla
220 Gramm masla - prosze nie margaryny
100 Gramm oliwy o neutralnym smaku, ja biore z oliwek
7 calych jajek
5 zoltek
80 Gramm swiezych drozdzy
0,5 szklanki mleka
250 Gramm cukru
Cukier waniliowy albo wanilia
otarta skorka z cytryny
1 plaska lyzeczka od herbaty soli
Nadzienie:
800 Gramm suchego maku
Szklanka goracego mleka - mniej albo wiecej
Cukier i bakalie do smaku
2 cale jajka
szczypta soli
(Nadzienie makowe kazdy moze zrobic wedlug swojego ulubionego przepisu. Ja kupuje po prostu suchy mak, zalewam wrzacym mlekiem, dodaje jajka, cukier i bakalie.)
Duzy garnek nalezy postawic na kuchence (na gazie) i rozgrzac dno. Nie trwa to dlugo!
Garnek odstawic z pieca.
Kilogram maki wsypac do garnka i tak dlugo mieszac make, az bedzie ciepla. (WAZNE!)
Zrobic w niej dolek, w ktory wlac rozpuszczone w cieplym mleku i zmieszane z kilkoma lyzkami cukru drozdze.
Jak zaczyn sie podniesie (urosnie) wlac do niego: Ubite lopatkami od miksera jajka oraz zoltka z cukrem, wanilie i otarta skorke z cytryny. Gdyby ciasto bylo za twarde - dodac troszenke mleka, ale nie za duzo!
Wyrabiac w maszynie albo recznie - ja robie to recznie, moj Kenwood protestuje przeciwko takiej ilosci ciasta - i tu Was zaskocze: krotko! Po kilku Minutach dodac prosze miekkie tluszcze z lyzeczka soli i wyrabiac jeszcze ok. 10-15 Minut. Az ciasto bedzie lsniace i elastyczne.
Z tej ilosci ciasta wychodza 4 duze strucle i jedna mala.
Blacha z pieca pomiesci cztery strucle pieczone w papierze + jedna w keksowce.
Jezeli robicie z bakaliami, nalezy wymieszac je z ciastem i od razu przelozyc do keksowki lub innej formy i pozostawic do wyrosniecia. Jezeli robicie zawijane makowce, tak jak ja; to ciasto musi podrosnac jeszcze troche w misce. Nie trwa to dlugo.
Zawijanie makowcow
Przygotowac sobie papier do pieczenia i pociac go na kawalki troche wieksze niz wymiar blachy do pieczenia, tak, aby mozna strucle zawinac.
Ciasto podzielic na kawalki.
Kazdy kawalek rozciagac na przygotowanym papierze - nie uzywac walka! - podsypywac maka - gdyz ciast jest jak sie wczesniej mowilo "wolne" , ale podsypanie maka przywoluje je natychmiast do porzadku!!
Na przygotowany w ten sposob kawalek ciasta rozlozyc mase makowa i zwijac strucle pomagajac sobie papierem.
Prosze zwrocic uwage na to, aby makowniki byly raczej krotkie, gdyz zawiniete w papier beda rosly wzdluz
Gdy podrosna wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec w temp. ok. 180 stopni najwyzej 30 minut
Jeszcze cieple strucle smaruje roztopionym maslem na pomoca pedzelka , pozostawiam do ostygniecia. Zawijam w folie aluminiowa i wkladam do zamrazarki. PO wyjeciu z zamrazarki ciasto powinno postac pare godzin w temp. pokojowej. Przed spozyciem posypuje ciasto cukrem pudrem.
Ciasto, dla ktorego inspiracja bylo ciasto MARYNY i wskazowki LIMBY (kartofel!) jest jedwabne, nie "ostre" i nie suche, eleganckie! Wreszcie mam ciasto drozdzowe, ktore mi smakuje!
Tu podziekowania dla obu pan!
Gdzies na forum widzialam zdjecie zawinietych w papier do pieczenia makowcow, ale niestety nie wiem gdzie. Sama nie mam takiego zdjecia, ale na pewno wiecie o co chodzi, prawda?
Zainspirowana babka MARYNY oraz wskazowkami LIMBY upieklam tegoroczne strucle wedlug nastepujacego przepisu:
CIASTO
1000 Gramm maki - koniecznie tej wysokobialkowej
200 Gramm gotowanego, przetartego przez sitko, kartofla
220 Gramm masla - prosze nie margaryny
100 Gramm oliwy o neutralnym smaku, ja biore z oliwek
7 calych jajek
5 zoltek
80 Gramm swiezych drozdzy
0,5 szklanki mleka
250 Gramm cukru
Cukier waniliowy albo wanilia
otarta skorka z cytryny
1 plaska lyzeczka od herbaty soli
Nadzienie:
800 Gramm suchego maku
Szklanka goracego mleka - mniej albo wiecej
Cukier i bakalie do smaku
2 cale jajka
szczypta soli
(Nadzienie makowe kazdy moze zrobic wedlug swojego ulubionego przepisu. Ja kupuje po prostu suchy mak, zalewam wrzacym mlekiem, dodaje jajka, cukier i bakalie.)
Duzy garnek nalezy postawic na kuchence (na gazie) i rozgrzac dno. Nie trwa to dlugo!
Garnek odstawic z pieca.
Kilogram maki wsypac do garnka i tak dlugo mieszac make, az bedzie ciepla. (WAZNE!)
Zrobic w niej dolek, w ktory wlac rozpuszczone w cieplym mleku i zmieszane z kilkoma lyzkami cukru drozdze.
Jak zaczyn sie podniesie (urosnie) wlac do niego: Ubite lopatkami od miksera jajka oraz zoltka z cukrem, wanilie i otarta skorke z cytryny. Gdyby ciasto bylo za twarde - dodac troszenke mleka, ale nie za duzo!
Wyrabiac w maszynie albo recznie - ja robie to recznie, moj Kenwood protestuje przeciwko takiej ilosci ciasta - i tu Was zaskocze: krotko! Po kilku Minutach dodac prosze miekkie tluszcze z lyzeczka soli i wyrabiac jeszcze ok. 10-15 Minut. Az ciasto bedzie lsniace i elastyczne.
Z tej ilosci ciasta wychodza 4 duze strucle i jedna mala.
Blacha z pieca pomiesci cztery strucle pieczone w papierze + jedna w keksowce.
Jezeli robicie z bakaliami, nalezy wymieszac je z ciastem i od razu przelozyc do keksowki lub innej formy i pozostawic do wyrosniecia. Jezeli robicie zawijane makowce, tak jak ja; to ciasto musi podrosnac jeszcze troche w misce. Nie trwa to dlugo.
Zawijanie makowcow
Przygotowac sobie papier do pieczenia i pociac go na kawalki troche wieksze niz wymiar blachy do pieczenia, tak, aby mozna strucle zawinac.
Ciasto podzielic na kawalki.
Kazdy kawalek rozciagac na przygotowanym papierze - nie uzywac walka! - podsypywac maka - gdyz ciast jest jak sie wczesniej mowilo "wolne" , ale podsypanie maka przywoluje je natychmiast do porzadku!!
Na przygotowany w ten sposob kawalek ciasta rozlozyc mase makowa i zwijac strucle pomagajac sobie papierem.
Prosze zwrocic uwage na to, aby makowniki byly raczej krotkie, gdyz zawiniete w papier beda rosly wzdluz
Gdy podrosna wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec w temp. ok. 180 stopni najwyzej 30 minut
Jeszcze cieple strucle smaruje roztopionym maslem na pomoca pedzelka , pozostawiam do ostygniecia. Zawijam w folie aluminiowa i wkladam do zamrazarki. PO wyjeciu z zamrazarki ciasto powinno postac pare godzin w temp. pokojowej. Przed spozyciem posypuje ciasto cukrem pudrem.
Ciasto, dla ktorego inspiracja bylo ciasto MARYNY i wskazowki LIMBY (kartofel!) jest jedwabne, nie "ostre" i nie suche, eleganckie! Wreszcie mam ciasto drozdzowe, ktore mi smakuje!
Tu podziekowania dla obu pan!
Gdzies na forum widzialam zdjecie zawinietych w papier do pieczenia makowcow, ale niestety nie wiem gdzie. Sama nie mam takiego zdjecia, ale na pewno wiecie o co chodzi, prawda?
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: