Czekoladowe babeczki z cynamonową kruszonką

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Bardzo smaczne - czekoladowe, wilgotne i pachnące. I bardzo szybkie w pzygotowaniu
icon_smile.gif


Czekoladowe babeczki z cynamonową kruszonką

Kruszonka:
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl orzechów włoskich, posiekanych drobno
1/4 szkl jasnego brązowego cukru trzcinowego
60 g miękkiego masla
1/8 lyżeczki cynamonu
szczypta soli

Ciasto:
1,5 szkl mąki
1/4 szkl nieslodzonego kakao w proszku
1 lyzeczka sody
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki soli
1 szkl cukru pudru
2 duże jajka
100 g masła, pokrojonego na małe kawałki
60 g czekolady (można użyć pól na pól gorzkiej 70% i mlecznej), roztopionej
1/2 szkl maslanki
1/2 szkl kwasnej smietany
1 lyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy)


Kruszonka:
Wszystkie skladniki polączyć, można przy użyciu malaksera ale nie należy miksować zbyt dlugo.

Ciasto:
W misce przesiać: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.

W drugiej misce polączyć maslo i cukier puder. Dokladnie zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku, potem roztopioną czekoladę. Kiedy masa będzie w miarę gladka, dodawac powoli suche składniki i wanilię. Nie miksować zbyt dlugo tylko do czasu polączenia się skladników.

Piekarnik nagrzać do temp. 175 st C.

Formę na mufinki wysmarować maslem lub wylożyć papilotkami do mufinków.
Do każdego zaglębienia wkladać po 1 czubatej lyżce masy.
Na wierzch wylożyć kruszonkę - tak dużo, ile uda nam się ulożyć.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut. Sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Uwaga: Z podanych proporcji wychodzi 18 mufinków. Jesli ktos ma standardową, 12-dolkową formę na mufinki, można zmniejszyć proporcje o 1/3 lub upiec dodatkowo male ciasto.

Smacznego!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Lisko, ale piękne...
Aż strach patrzeć - głodna się zrobiłam
icon_smile.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Lisko proszę napisz ile masła dodać do ciasta bo chcę robić Twoje babeczki
icon_smile.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
i jeszcze jedno: czy maślankę i śmietanę dodać po dodaniu jajek czy na przemian z suchymi składnikami?
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Nie mogłam się doczekać więc zrobiłam po swojemu
icon_wink.gif
Do ciasta dodałam ok 60-80 g masła, nie robiłam kruszonki ale posmarowałam babeczki gorzką czekoladą i posypałam wiórkami. I dobrze, bo i tak są bardzo słodkie
icon_smile.gif
Dziękuję gorąco za pyszny przepis
bussi.gif
 

Załączniki

  • kk.JPG
    kk.JPG
    127.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Dziękuję Wam bardzo
bussi.gif