- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Bardzo smaczne - czekoladowe, wilgotne i pachnące. I bardzo szybkie w pzygotowaniu
Czekoladowe babeczki z cynamonową kruszonką
Kruszonka:
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl orzechów włoskich, posiekanych drobno
1/4 szkl jasnego brązowego cukru trzcinowego
60 g miękkiego masla
1/8 lyżeczki cynamonu
szczypta soli
Ciasto:
1,5 szkl mąki
1/4 szkl nieslodzonego kakao w proszku
1 lyzeczka sody
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki soli
1 szkl cukru pudru
2 duże jajka
100 g masła, pokrojonego na małe kawałki
60 g czekolady (można użyć pól na pól gorzkiej 70% i mlecznej), roztopionej
1/2 szkl maslanki
1/2 szkl kwasnej smietany
1 lyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy)
Kruszonka:
Wszystkie skladniki polączyć, można przy użyciu malaksera ale nie należy miksować zbyt dlugo.
Ciasto:
W misce przesiać: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W drugiej misce polączyć maslo i cukier puder. Dokladnie zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku, potem roztopioną czekoladę. Kiedy masa będzie w miarę gladka, dodawac powoli suche składniki i wanilię. Nie miksować zbyt dlugo tylko do czasu polączenia się skladników.
Piekarnik nagrzać do temp. 175 st C.
Formę na mufinki wysmarować maslem lub wylożyć papilotkami do mufinków.
Do każdego zaglębienia wkladać po 1 czubatej lyżce masy.
Na wierzch wylożyć kruszonkę - tak dużo, ile uda nam się ulożyć.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut. Sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Uwaga: Z podanych proporcji wychodzi 18 mufinków. Jesli ktos ma standardową, 12-dolkową formę na mufinki, można zmniejszyć proporcje o 1/3 lub upiec dodatkowo male ciasto.
Smacznego!

Czekoladowe babeczki z cynamonową kruszonką
Kruszonka:
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl orzechów włoskich, posiekanych drobno
1/4 szkl jasnego brązowego cukru trzcinowego
60 g miękkiego masla
1/8 lyżeczki cynamonu
szczypta soli
Ciasto:
1,5 szkl mąki
1/4 szkl nieslodzonego kakao w proszku
1 lyzeczka sody
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki soli
1 szkl cukru pudru
2 duże jajka
100 g masła, pokrojonego na małe kawałki
60 g czekolady (można użyć pól na pól gorzkiej 70% i mlecznej), roztopionej
1/2 szkl maslanki
1/2 szkl kwasnej smietany
1 lyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy)
Kruszonka:
Wszystkie skladniki polączyć, można przy użyciu malaksera ale nie należy miksować zbyt dlugo.
Ciasto:
W misce przesiać: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W drugiej misce polączyć maslo i cukier puder. Dokladnie zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku, potem roztopioną czekoladę. Kiedy masa będzie w miarę gladka, dodawac powoli suche składniki i wanilię. Nie miksować zbyt dlugo tylko do czasu polączenia się skladników.
Piekarnik nagrzać do temp. 175 st C.
Formę na mufinki wysmarować maslem lub wylożyć papilotkami do mufinków.
Do każdego zaglębienia wkladać po 1 czubatej lyżce masy.
Na wierzch wylożyć kruszonkę - tak dużo, ile uda nam się ulożyć.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut. Sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Uwaga: Z podanych proporcji wychodzi 18 mufinków. Jesli ktos ma standardową, 12-dolkową formę na mufinki, można zmniejszyć proporcje o 1/3 lub upiec dodatkowo male ciasto.
Smacznego!
Ostatnią edycję dokonał moderator: