- Maj 27, 2007
- 1,245
- 0
- 0
SKŁADNIKI
1 kg białej cebuli [lub ew. tej z żółtą łuską]
1 kg czerwonej cebuli
1,5 szklanki cukru
3-4 łyżki miodu
sól i maggi do smaku
mielona czerwona papryka ostra lub łagodna
pieprz mielony
ziele angielskie + 2-3 liście laurowe
ocet balsamiczny do smaku
2 czerwone i 2 żółte papryki
olej
Cebulę pokroić [osobno białą i czerwoną] w półkrążki, posolić, wymieszać i odstawić na 1/2 godziny [lub godzinę].
Paprykę w tym czasie upiec w całości w gorącym piekarniku. Gdy zrobi pojawią się na niej czarne plamki-jest gotowa. Wyjąć ją ostrożnie z piekarnika i włożyć do rękawa foliowego [takiego do pieczenia mięsa] i szczelnie zawinąć. Pozostawić do ostygnięcia. Zdjąć skórkę i pozbawić gniazd nasiennych. Miąższ papryki pokroić w kostkę lub paseczki. Zachować sok, który wypłynie z papryki.
Na patelni lub w teflonowym rondlu rozgrzać kilka łyżek oleju, włożyć białą cebulę i zeszklić. Gdy zmięknie, przełożyć do sporej miski i wymieszać z cukrem, sokiem z papryki, resztą przypraw oraz pokrojoną papryką. Osobno zeszklić czerwoną cebulę. Dodać ją do reszty składników. Wszystko dokładnie wymieszać i postawić na malutkim płomieniu lub przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika. Często mieszać. Odparować. Gdy całość zgęstnieje doprawić octem balsamicznym.
Przełożyć gorący dżemik do małych słoiczków i zapasteryzować.
Nie potrafię powiedzieć, ile słoiczkó wyjdzie, bo u mnie nigdy nie dotrwał do pasteryzowania
-zawsze zostaje zjedzony w ciągu 3-4 dni
Przechowuję go w lodówce w pojemniczku ze szczelnym zamknięciem.
Podawac do hamburgerów, innych mięs pieczonych lub gotowanych oraz ryb.
Smakuje też na chlebku lub bułeczce z masełkiem.
1 kg białej cebuli [lub ew. tej z żółtą łuską]
1 kg czerwonej cebuli
1,5 szklanki cukru
3-4 łyżki miodu
sól i maggi do smaku
mielona czerwona papryka ostra lub łagodna
pieprz mielony
ziele angielskie + 2-3 liście laurowe
ocet balsamiczny do smaku
2 czerwone i 2 żółte papryki
olej
Cebulę pokroić [osobno białą i czerwoną] w półkrążki, posolić, wymieszać i odstawić na 1/2 godziny [lub godzinę].
Paprykę w tym czasie upiec w całości w gorącym piekarniku. Gdy zrobi pojawią się na niej czarne plamki-jest gotowa. Wyjąć ją ostrożnie z piekarnika i włożyć do rękawa foliowego [takiego do pieczenia mięsa] i szczelnie zawinąć. Pozostawić do ostygnięcia. Zdjąć skórkę i pozbawić gniazd nasiennych. Miąższ papryki pokroić w kostkę lub paseczki. Zachować sok, który wypłynie z papryki.
Na patelni lub w teflonowym rondlu rozgrzać kilka łyżek oleju, włożyć białą cebulę i zeszklić. Gdy zmięknie, przełożyć do sporej miski i wymieszać z cukrem, sokiem z papryki, resztą przypraw oraz pokrojoną papryką. Osobno zeszklić czerwoną cebulę. Dodać ją do reszty składników. Wszystko dokładnie wymieszać i postawić na malutkim płomieniu lub przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika. Często mieszać. Odparować. Gdy całość zgęstnieje doprawić octem balsamicznym.
Przełożyć gorący dżemik do małych słoiczków i zapasteryzować.



Przechowuję go w lodówce w pojemniczku ze szczelnym zamknięciem.
Podawac do hamburgerów, innych mięs pieczonych lub gotowanych oraz ryb.
Smakuje też na chlebku lub bułeczce z masełkiem.