~~ Dżemik cebulowo-paprykowy ~~

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
SKŁADNIKI

1 kg białej cebuli [lub ew. tej z żółtą łuską]
1 kg czerwonej cebuli
1,5 szklanki cukru
3-4 łyżki miodu
sól i maggi do smaku
mielona czerwona papryka ostra lub łagodna
pieprz mielony
ziele angielskie + 2-3 liście laurowe
ocet balsamiczny do smaku
2 czerwone i 2 żółte papryki
olej


Cebulę pokroić [osobno białą i czerwoną] w półkrążki, posolić, wymieszać i odstawić na 1/2 godziny [lub godzinę].
Paprykę w tym czasie upiec w całości w gorącym piekarniku. Gdy zrobi pojawią się na niej czarne plamki-jest gotowa. Wyjąć ją ostrożnie z piekarnika i włożyć do rękawa foliowego [takiego do pieczenia mięsa] i szczelnie zawinąć. Pozostawić do ostygnięcia. Zdjąć skórkę i pozbawić gniazd nasiennych. Miąższ papryki pokroić w kostkę lub paseczki. Zachować sok, który wypłynie z papryki.
Na patelni lub w teflonowym rondlu rozgrzać kilka łyżek oleju, włożyć białą cebulę i zeszklić. Gdy zmięknie, przełożyć do sporej miski i wymieszać z cukrem, sokiem z papryki, resztą przypraw oraz pokrojoną papryką. Osobno zeszklić czerwoną cebulę. Dodać ją do reszty składników. Wszystko dokładnie wymieszać i postawić na malutkim płomieniu lub przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika. Często mieszać. Odparować. Gdy całość zgęstnieje doprawić octem balsamicznym.
Przełożyć gorący dżemik do małych słoiczków i zapasteryzować.
icon_question.gif
Nie potrafię powiedzieć, ile słoiczkó wyjdzie, bo u mnie nigdy nie dotrwał do pasteryzowania
lecker.gif
-zawsze zostaje zjedzony w ciągu 3-4 dni
mniam.gif

Przechowuję go w lodówce w pojemniczku ze szczelnym zamknięciem.

Podawac do hamburgerów, innych mięs pieczonych lub gotowanych oraz ryb.

Smakuje też na chlebku lub bułeczce z masełkiem.
 

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Próbowałam też w wersji ZIMOWEJ [rozgrzewającej] z goździkami i cynamonem [zamiast ziela angielskiego i liści laurowych]. Taka wersja bardziej "BOŻONARODZENIOWA"
weihnachtsbaum.gif

Przepis podstawowy [cebula+papryka] pochodzi z Australii, ale przy drobnych modyfikacjach [jesli oczywiście nam smakuje] można go przygotować w kilku różnych wersjach smakowych:
1.cebula+papryka z octem bals.+ziele angielskie+liście laurowe
2.cebula+papryka z sokiem z cytryny i limonki+ananas świeży
3.cebula+papryka z octem winnym+cynamon+goździki
4.cebula+papryka z octem bals.+pastą pomidorową
5.cebula+papryka+imbir+sok jabłkowy
6.cebula+papryka+curry+sok z limonki

Można dowolnie łączyć składniki i próbować nowych wersji smakowych. Wystarczy zmniejszyć proporcje i znaleźć ten swój ulubiony skład i smak.
snezinka.gif

smacznego.gif
 

Pinkberry

Member
Lut 17, 2008
309
0
0
Jak myślisz, czy konieczne jest to pierwsze pieczenie papryki w piekarniku? nie wystarczy opalić jej nad gazem albo po prostu sparzyć skórkę i wyjąć nasiona? Pytam, bo po pierwsze piekarnik wywala mi korki i nie włączam jak nie muszę, a po drugie papryka w takich wypadkach gorzknieje i tego nie znoszę ;)

Drugie pytanie: to ma coś wspólnego z Ajwarem?
 

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Z Ajvarem nie ma nic wspólnego - to po prostu doprawione płaty papryki.

A pieczenie papryki (zamiast opalania) pozwala jej zmięknąć i łatwiej się ją przerabia na dżemik - bez zbędnego duszenia (w przypadku surowej).
Poza tym, moim zdaniem, papryka nie gorzknieje, a staje się jeszcze bardziej słodka - cukier w niej zawarty karmelizuje się
icon_biggrin.gif
 

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
To jest bardzo słodkie
icon_wink.gif

Ale można się przyzwyczaić - jeśli lubi się eksperymenty
icon_wink.gif

A w połączeniu z mięskiem z grilla smakuje wybornie
icon_smile.gif

Ale myślę, ze warto zrobić wg smaku - i ustalić własne proporcje
icon_smile.gif