Julebrod

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
]---troche zmienione przeze mnie proporcje---

1 kg maki pszennej
15 dkg cukru
15 dkg masla
paczuszka drozdzy instant do slodkich wypiekow
6,5 dl mleka
lyzeczka kardamonu
garsc rodzynek
garsc skorki kandyzowanej
pol szklanki wisni kandyzowanych
daktyle,figi,itp

Maslo rozpuscic,wlac mleko i podgrzac do temp ok.37stC.Drozdze i cukier wrzucic do miski,wlac troche plynu-wymieszac,dolac reszte plynu.Wsypac pozostale skladniki,wyrobic dokladnie mixerem.Ja to zrobilam w maszynie Brauna.Zostawic w cieple na ok. godzine przykryte folia,zeby nie obeschlo.Po tym czasie wylozyc ciasto na blat kuchenny i wyrobic.Ciasto ma byc nie klejace,tylko sprezyste(mozna podsypac maka).Podzielic na 2 czesci-wsadzic do 2 keksowek.Zostawic w cieple do wyrosniecia kolejne 30 min.Piec w rozgrzanym do200stC piekarniku ok.30 min.Pycha na sniadanie z dzemem lub serkiem.

IMG_0958.jpg
IMG_0959.jpg
 

Załączniki

  • IMG_0958.jpg
    IMG_0958.jpg
    936.5 KB · Wyświetleń: 4
  • IMG_0959.jpg
    IMG_0959.jpg
    960.8 KB · Wyświetleń: 4

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Vidar, czy moglabys sprecyzowac ilosc drozdzy ? Wagowo albo na lyzeczki?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: