Zozworki (imbirki)

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Zozworki (imbirki)
ja robiłam z pół porcji,podaję tak jak w książce na całą porcję
3 jajka
300g cukru
300g mąki
20 g imbiru w proszku
1 cukier waniliowy-mój z prawdziwą wanilia dałam cały
Utrzeć -ubić cukier z jajkami .Dodać imbir ,mąkę wymieszać
W książce piszą rozwałkować na 1 cm grubości ,ale to ciasto jest bardzo leciutkie ,lepiące
Ja brałam spore kawałki ręką posypaną mąką ,kładłam na stolnicę posypaną maka i uklepałam dłonią ,wykrawać kieliszkiem kółeczka i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ,zostawić na 12 godzin
Piec na złoty kolor w temp. 180 stopni
Ciasteczka są twardawe -bardzo chrupią ,ale po kilku dniach maja zmięknąć-jak dla mnie mogłyby nie mięknąć
100_0189.jpg
 

Załączniki

  • 100_0189.jpg
    100_0189.jpg
    875.6 KB · Wyświetleń: 3

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,668
113
Obiecałam sobie, że już nie upiekę na święta kolejnych ciasteczek, więc udam, że nie widziałam tego przepisu...
icon_wink.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,668
113
W tym sęk, że i mnie by na pewno bardzo smakowaly.....
icon_wink.gif



Apage, satanas!
icon_wink.gif

Już stąd zmykam....
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,668
113
Zrobię je na pewno, ale wtedy, gdy opróżnię puszki z ciasteczkami....
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Superowy przepis. Moja Mama kocha imbir. Upiekę dla Niej po Świętach
Dzięki za wklepanie przepisu!
cvety.gif
 

Szarotka

Member
Kwi 12, 2007
1,293
0
0
Margot sprawdź proszę czy rzeczywiście ma być aż 20 g tego imbiru. Kupiłam dzisiaj opakowanie mielonego imbiru i ma 15 gram a wydaje się dość spore. Czy taka ilość dodana do ciasteczek nie będzie zbyt intensywna w smaku?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Szarotka

Member
Kwi 12, 2007
1,293
0
0
Margot dziękuję za odpowiedź, zrobiłam z połowy porcji, ale ciasto było zbyt rzadkie, aby je formować kieliszkiem i kładłam je łyżeczką na papier.
Wyszły smaczne chociaż dosyć płaskie ciasteczka.
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Super ,że smakują !!!
Moje też było bardzo wolne,lepiące ,więc je uklepywałam ręką ,a kieliszek maczałam w mace ,bo inaczej by sie nie dało ,moje w piecu trochę urosły ,co mnie zdumiało bo bez środków spulchniajacych jest
 

joannas

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
Zrobiłam je dzisiaj. Dałam więcej mąki (3 szklanki) bo ciasto było bardzo lepkie i jedną szklankę cukru. Wymieszłam składniki mikserem, odstawiłam na ok. 20 minut, formowałam placuszki obsypując dłonie makę. Placuszki suszą się na blaszce, a jutro rano je upiekę
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: