- Cze 24, 2005
- 16,695
- 542
- 113
Zozworki (imbirki)
ja robiłam z pół porcji,podaję tak jak w książce na całą porcję
3 jajka
300g cukru
300g mąki
20 g imbiru w proszku
1 cukier waniliowy-mój z prawdziwą wanilia dałam cały
Utrzeć -ubić cukier z jajkami .Dodać imbir ,mąkę wymieszać
W książce piszą rozwałkować na 1 cm grubości ,ale to ciasto jest bardzo leciutkie ,lepiące
Ja brałam spore kawałki ręką posypaną mąką ,kładłam na stolnicę posypaną maka i uklepałam dłonią ,wykrawać kieliszkiem kółeczka i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ,zostawić na 12 godzin
Piec na złoty kolor w temp. 180 stopni
Ciasteczka są twardawe -bardzo chrupią ,ale po kilku dniach maja zmięknąć-jak dla mnie mogłyby nie mięknąć
ja robiłam z pół porcji,podaję tak jak w książce na całą porcję
3 jajka
300g cukru
300g mąki
20 g imbiru w proszku
1 cukier waniliowy-mój z prawdziwą wanilia dałam cały
Utrzeć -ubić cukier z jajkami .Dodać imbir ,mąkę wymieszać
W książce piszą rozwałkować na 1 cm grubości ,ale to ciasto jest bardzo leciutkie ,lepiące
Ja brałam spore kawałki ręką posypaną mąką ,kładłam na stolnicę posypaną maka i uklepałam dłonią ,wykrawać kieliszkiem kółeczka i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ,zostawić na 12 godzin
Piec na złoty kolor w temp. 180 stopni
Ciasteczka są twardawe -bardzo chrupią ,ale po kilku dniach maja zmięknąć-jak dla mnie mogłyby nie mięknąć