IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Babka kokosowa, Bardzo smakowita, polecam :)
alexandra
post 17 Jan 2008, 21:26
Post #1


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 128
Dołączył: 4-March 07
Użytkownik nr: 3.379



Bardzo smaczna, jedlismy z mężem jeszcze na ciepło icon_smile.gif
wg przepisu margaret z http://www.gotowanie.wkl

Na okrągłą blaszkę 26 cm z kominkiem lub mniejszą
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
100g wiórek kokosowych

Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka i dalej ubijać.Mąke pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i dodajemy po łyżce do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką.
Roztopioną (wrzącą)margaryną dodajemy do ciasta i mieszamy,na końcu dodajemy wiórki kokosowe,delikatnie wymieszać.Piec w temp.180 st. C ok 45 min. (do suchego patyczka)

Smacznego icon_smile.gif

Załączony plik  P1080818.jpg ( 154.57K ) Suma pobrań: 30
Go to the top of the page
 
+Quote Post
samanta
post 19 Jan 2008, 16:54
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.183
Dołączył: 19-August 07
Skąd: środek Polski
Użytkownik nr: 5.092



Bardzo lubie to co kokosowe, na pewno przetestuję. Dziękuję za przepis.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hofi
post 19 Jan 2008, 21:00
Post #3


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.516
Dołączył: 3-August 06
Skąd: Bydgoszcz
Użytkownik nr: 2.078



Od lat robie babke wg identycznego przepisu, ale zamiast wiorek kokosowych daje owoce, najczesciej wisnie. Pycha, polecam icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Szarotka
post 20 Jan 2008, 16:57
Post #4


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.293
Dołączył: 12-April 07
Użytkownik nr: 3.730



Pyszna ta kokosowa babeczka, szybka do zrobienia i wspaniały efekt smakowy / piekłam w foremce z kominkiem /.
Dziękuję Alexandro cvety.gif bussi.gif


Hofi a ile dajesz wiśni?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hofi
post 20 Jan 2008, 19:45
Post #5


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.516
Dołączył: 3-August 06
Skąd: Bydgoszcz
Użytkownik nr: 2.078



CYTAT(Szarotka @ 20 Jan 2008, 16:57 ) *
Pyszna ta kokosowa babeczka, szybka do zrobienia i wspaniały efekt smakowy / piekłam w foremce z kominkiem /.
Dziękuję Alexandro cvety.gif bussi.gif
Hofi a ile dajesz wiśni?

Daje tyle wisni ile mama wrzucila do sloiczka i zawekowala. taki zwykly sloik po dzemie sklepowym, nie wiem ile tego jest, szklana moze. Jablka tez daje . porzeczki.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
alexandra
post 20 Jan 2008, 20:37
Post #6


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 128
Dołączył: 4-March 07
Użytkownik nr: 3.379



Szarotko bardzo cieszę się, że baba smakowała banana.gif
Hofi, na pewno wypróbuję też wersję z owocami, dzięki za radę icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Annaa
post 6 Apr 2008, 09:01
Post #7


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 116
Dołączył: 20-February 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 1.410



Pyszna jeszcze lepsza drugiego dnia icon_smile.gif, zamiast masła użyłam oleju, dodałam mniej wiórek a zamiast tego słupki migdałów, płatki migdałów i aromat migdałowy :D icon_mrgreen.gif a na końcu wierzch polałam nutellą
bardzo dobra, dziękuje za przepis anbetung.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
alexandra
post 6 Apr 2008, 09:14
Post #8


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 128
Dołączył: 4-March 07
Użytkownik nr: 3.379



Aniu ale apteycznie wygląda Twoja baba mniam.gif
no i fajny pomysł z tymi migdałami, następnym razem wypróbuję Twoją wersję lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
A.S.
post 28 Apr 2008, 18:40
Post #9


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.044
Dołączył: 6-January 07
Użytkownik nr: 2.980



bardzo smaczna babka - robilam na zyczenie syna.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
alexandra
post 29 Apr 2008, 21:05
Post #10


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 128
Dołączył: 4-March 07
Użytkownik nr: 3.379



Ines, super że baba smakowała banana.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
otylla
post 30 Apr 2008, 19:02
Post #11


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 138
Dołączył: 17-November 06
Użytkownik nr: 2.698



Upiekłam i właśnie zajadam. Wyszła pyszna, cudownie puszysta, mimo, iż musiałam ze trzy łyżki mąki dosypać, bo zdecydowanie za rzadkie ciasto wyszło. Polałam rozpuszczoną czekoladą, bo lubimy połączenie kokosu z czekoladą właśnie:)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
alexandra
post 1 May 2008, 13:58
Post #12


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 128
Dołączył: 4-March 07
Użytkownik nr: 3.379



Otylio cieszę się, że udał się wypiek icon_smile.gif i racja, z czekoladą baba jest jeszcze lepsza !
Go to the top of the page
 
+Quote Post
otylla
post 1 May 2008, 18:41
Post #13


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 138
Dołączył: 17-November 06
Użytkownik nr: 2.698



Dzisiaj babka była bardzo sucha, nie dało się jej w rękę wziąć, sypała się. Też tak miałyście? Oczywiście nie zmienia to faktu, że nadal była boska w smaku!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
alexandra
post 2 May 2008, 08:48
Post #14


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 128
Dołączył: 4-March 07
Użytkownik nr: 3.379



Annaa pisała,że jej babka drugiego dnia była jeszcze lepsza, a moja wstyd się przyznać,ale zawsze znika pierwszego dnia icon_redface.gif
Jeśli się zmniejszy ilość kokosu to babka powinna być mniej sypka, pozdrawiam icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
otylla
post 2 May 2008, 17:31
Post #15


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 138
Dołączył: 17-November 06
Użytkownik nr: 2.698



W niedzielę zrobię bez kokosu, za to ze skórką cytrynową, dam znać jak smakowała:)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
alexandra
post 2 May 2008, 19:04
Post #16


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 128
Dołączył: 4-March 07
Użytkownik nr: 3.379



daj znać koniecznie icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
otylla
post 8 May 2008, 16:21
Post #17


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 138
Dołączył: 17-November 06
Użytkownik nr: 2.698



Zrobiłam ze skórką z cytryny i limonki. Taka wersja smakowała nam bardziej i na drugi dzień też była w porządku, nie rozsypywała się. Przepis jest super:)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Annaa
post 23 May 2008, 09:43
Post #18


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 116
Dołączył: 20-February 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 1.410



moja pierwszego dnia smakowała nie szczególnie, ale drugiego nadal była miękka i ten smak mmm pychota, chyba upiekę ponownie
mniam.gif icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
beza
post 16 Jul 2008, 23:19
Post #19





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 4
Dołączył: 15-May 08
Skąd: Włocławek
Użytkownik nr: 9.131



Ja upiekę w najblizszym czasie babkę w kształcie róży. Mam formę silikonową i nie mogę sie doczekać tego wypieku. Jak będzie gotowa to wstawię swoje zdjęcie. icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dolma
post 16 Jul 2008, 23:25
Post #20





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 5
Dołączył: 16-July 08
Użytkownik nr: 9.920



CYTAT(beza @ 17 Jul 2008, 00:19 ) *
Ja upiekę w najblizszym czasie babkę w kształcie róży. Mam formę silikonową i nie mogę sie doczekać tego wypieku. Jak będzie gotowa to wstawię swoje zdjęcie. icon_wink.gif


To bardzo ciekawa forma, mam nadzieje, ze bede mogla zobaczyc zdjecie babki w ksztalcie rozy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 17th October 2019 - 21:51