Korzenne śledzie z musztardą i cytryną*

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Przepis hula po internecie od paru lat, ja dostałam go od mojej teściowej.
Mama W. używa musztardy bez ziaren, też dobra.

Potrzebne są:
Filety śledziowe w ilosci 8 sztuk
2 cebule pokrojone w cienkie plasterki
sok wyciśnięty z 2 cytryn
kilka łyżek (około pół słoika, ale to zależy od upodobań) musztardy z całymi ziarnami gorczycy
1 łyżeczka ziarnistego pieprzu
1 łyzeczka ziela angielskiego
2 listki laurowe
olej słonecznikowy, albo inny o nienachalnym zapachu

Śledzie wymoczyc przez parę godzin, pokroić w kawałki, wymieszać z musztardą (najwygodniej rączkami
icon_cool.gif
). Pieprz i ziele rozgnieść w moździerzu, liście laurowe pokruszyć.
Układać śledzie w słoju, każdą warstwę przesypując przyprawami, polewając sokiem cytrynowym, dorzucając cebulkę i wieńcząc olejem.
Wstawić do lodówki najlepiej na 2 dni, żeby sie przegryzły. Ja nie wytrzymałam
icon_wink.gif


PICT0842.JPG
 

Załączniki

  • PICT0842.JPG
    PICT0842.JPG
    77.3 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
no i zaburczalo mi w brzuchu... sledzie mam, inne skladniki mam, nie mam 2 dni cierpliwosci
icon_wink.gif
ale o tej porze??? hm... nie mam silnej woli
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Dasz radę, ja teraz jestem bezwolną ofiarą swoich zachcianek spożywczych i jak nie dostanę NATYCHMIAST, to wpadam w lekką histerię
icon_mrgreen.gif
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Bardzo się cieszę
icon_biggrin.gif

Twarde jesteście, ja nigdy nie czekam z degustacją aż 2 dni. Po kilku godzinach przypinam się z widelcem.
Zrobiłam ze zwykłą musztardą i chyba są jeszcze smaczniejsze niż z ziarnistą. Chociaż zdecydowanie mniej estetyczne
icon_wink.gif
 

olkenik

Member
Cze 22, 2007
466
0
0
ja robiłam z dijon, bo jestem nią zauroczona
icon_razz.gif
a zjadłam odczekając 24godziny, bo o nich zapomniałam
icon_redface.gif
hm... a, z normalną musztardą nie mają takiego ładnego efektu wizualnego ;)
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Bardzo smaczne! Robiłam ze zwykłą musztardą, nie ziarnistą, bo nie odpowiada mi zgrzytanie w zębach
icon_wink.gif
, przez co wyszły mniej dekoracyjne, ale na smaku na pewno nie straciły.

Będę niewątpliwie powtarzać.
daumen.gif
 

docia

Member
Lis 11, 2007
142
0
0
I śledziki stoją już w lodówce,też nie mogłam się oprzeć przed spróbowaniem,no poprostu delicje.Dziekuję za przepis.
 

roggie

Member
Lut 14, 2006
1,142
0
0
bardzo smaczne
dodałam zielony pieprz i kolendrę
ale na święta zrobię je bezpośrednio przed świetami, surowa cebula jednak zmienia smak

sledz1.JPG
 

Załączniki

  • sledz1.JPG
    sledz1.JPG
    11.3 KB · Wyświetleń: 1

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
Bardzo dobre śledziki według Twojego przepisu Lis. W tych śledziach rozsmakował się zwłaszcza mąż, dziękuję za przepis.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

marianna

Member
Sie 19, 2007
1,496
0
0
Zrobiłam "z pamięci" i zapomniałam o cytrynie. dolałam za to z własnej inicjatywy octu jabłkowego. Ciekawe, czy dobre będą?
gruebel_2.gif