IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Czekoladowe ciasto lekkie jak chmurka
Małgoś.dz.
post 4 Feb 2008, 12:08
Post #1


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.687
Dołączył: 25-October 04
Użytkownik nr: 135



Pyszne, mocno czekoladowe, niemal kremowe.
Polecam dla czekoladowych maniaków. icon_smile.gif

Załączony plik  chocolate_cloud_cake_2.JPG ( 79.46K ) Suma pobrań: 81
Załączony plik  chocolate_cloud_cake_4.JPG ( 71.99K ) Suma pobrań: 56



Czekoladowe ciasto lekkie jak chmurka

"Bittersweet Chocolate Cloud Cake" wg Tyler Florence

Ciasto:
1 + 1/3 szkl. Cukru
3/4 szkl. Świeżo zaparzonej kawy
200 g gorzkiej, dobrej czekolady (min. 62% zawartości kakao), drobno posiekanej
2/3 szkl. Ciemnego kakao dobrej jakości
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka Brendy (ja zamieniłam na ekstrakt waniliowy)
3 żółtka jaj + 6 białek
1/3 szkl. mąki pszennej (użyłam tortowej)

Glazura:
Ok. 17 dag czekolady deserowej, drobno pokrojonej
1/2 szkl. Śmietany kremówki (użyłam 30%)
2 łyżki miodu

Rozgrzej piekarnik do temp. 180 st. C.
Spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż krążkiem papieru do pieczenia. Boki tortownicy, oraz wyłożone dno - wysmaruj masłem.
Owiń szczelnie foremkę od zewnątrz folią aluminiową.
Przygotuj dużą blachę o wyższych brzegach, będzie potrzebna do wodnej kąpieli.


Ciasto:
W rondelku zagotuj świeżo zaparzoną kawę z 1 szklanką cukru. Pomieszaj, by rozpuścił się cukier.
Zmniejsz płomień na minimalny, dorzuć 200 g pokrojonej czekolady. Mieszaj cały czas, aż do rozpuszczenia czekolady. Zdejmij z ognia, dosyp sól i kakao – dokładnie wymieszaj trzepaczką. Dodaj ekstrakt waniliowy (lub brandy), wymieszaj. Masa powinna być gładka.
Odstaw na 10 minut do ostygnięcia.
Dokładnie mieszając, wbij kolejno 3 żółtka, a następnie mąkę.

Z 6 białek ubij pianę. Stopniowo dosypuj 1/3 szklanki cukru. Piana powinna być mocno sztywna.
Gotową pianę dokładaj partiami do czekoladowej masy i bardzo delikatnie wymieszaj do połączenia obu mas (najlepiej robić to ręcznie silikonową szpatułką).

Masę wlej do przygotowanej tortownicy, wygładź wierzch.
Wstaw do drugiej, większej blachy. Do dodatkowej blachy wlej gorącej wody, na wysokość ok. 1,5 -2cm.
Piecz w kąpieli wodnej przez ok. 35 minut. Włożona w środek ciasta wykałaczka powinna być lekko oblepiona ciastem (nie czekać do suchości patyczka, bo ciasto starci swoja delikatną, musową konsystencję).
Dobrze wystudzić ciasto. Zdjąć obręcz tortownicy i ostrożnie wyjąć ciasto na paterę, zdejmując jednocześnie ze spodu papier do pieczenia.

Przygotuj glazurę:
W rondelku zagotuj śmietanę kremówkę. Wmieszaj 2 łyżki miodu. Wsyp posiekaną czekoladę i mieszaj, aż do rozpuszczenia.
Zdejmij z płomienia i odstaw do ostygnięcia.

Wylej glazurę na ciasto, rozprowadź nożem.
Podawać od razu, lub chłodzone w lodówce.

Smacznego!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Szarotka
post 4 Feb 2008, 15:46
Post #2


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.293
Dołączył: 12-April 07
Użytkownik nr: 3.730



Małgoś apetycznie wygląda to ciasto lecker.gif a zdjęcia cudne; muszę wypróbować je.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sinistra
post 5 Feb 2008, 00:11
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.698
Dołączył: 21-February 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 344



Boskie zdjęcia. Znam kogoś, kto byłby zainteresowany icon_mrgreen.gif
Mocno czuć tę kawę?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ilona
post 5 Feb 2008, 08:30
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.705
Dołączył: 10-October 04
Skąd: Piła
Użytkownik nr: 116



CYTAT(Sinistra @ 5 Feb 2008, 00:11 ) *
Znam kogoś, kto byłby zainteresowany icon_mrgreen.gif

O mnie mówisz icon_question.gif
Dziękuję, że pomyślałaś anbetung.gif

icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaSz
post 5 Feb 2008, 09:14
Post #5


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.302
Dołączył: 3-May 06
Skąd: Radom/Warszawa
Użytkownik nr: 1.705



super wygląda to ciasto mniam.gif
podłączam się do pytania Sini icon_mrgreen.gif bardzo czuć kawę? a może mogę ją zastąpić wodą? mlekiem? gruebel_2.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cynaderka
post 5 Feb 2008, 10:40
Post #6





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 21
Dołączył: 25-July 07
Użytkownik nr: 4.775



Baaaardzo apetyczne zdjęcia icon_smile.gif Przy najbliższej okazji wypróbuje. Małgoś czy ono jest może w stylu Brownis, czy nie bardzo?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Małgoś.dz.
post 5 Feb 2008, 12:15
Post #7


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.687
Dołączył: 25-October 04
Użytkownik nr: 135



CYTAT(AgusiaSz @ 5 Feb 2008, 11:14 ) *
podłączam się do pytania Sini icon_mrgreen.gif bardzo czuć kawę? a może mogę ją zastąpić wodą? mlekiem? gruebel_2.gif


Nie, smak kawy w ogóle się nie wybija. icon_smile.gif Ona ma za zadanie tylko wydobyć smak czekolady. Czekolada lubi kawę. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Małgoś.dz.
post 5 Feb 2008, 12:19
Post #8


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.687
Dołączył: 25-October 04
Użytkownik nr: 135



CYTAT(Cynaderka @ 5 Feb 2008, 12:40 ) *
Małgoś czy ono jest może w stylu Brownis, czy nie bardzo?


Moim zdaniem dużo lżejsze. Powiedziałabym, że trochę musowe. Do brownies idzie więcej mąki, tutaj jest jej niewiele.
Ale trzeba pilnowac, żeby zbyt długo ciasto w piecu nie siedziało, bo suche nie będzie smaczne.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marghe
post 5 Feb 2008, 12:58
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 28.998
Dołączył: 1-November 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 160



aaaale zdjęcie
Mistrzostwo
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Małgoś.dz.
post 5 Feb 2008, 13:22
Post #10


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.687
Dołączył: 25-October 04
Użytkownik nr: 135



CYTAT(marghe @ 5 Feb 2008, 14:58 ) *
aaaale zdjęcie
Mistrzostwo


rofl.gif
Marghe, czy Ty widzialaś zdjęcia mistrzów? icon_lol.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rebella
post 5 Feb 2008, 17:40
Post #11





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 17
Dołączył: 24-September 07
Użytkownik nr: 5.513



ale zdjęcie :D teraz nie wiem czy chlopakowi na walentynki upiec to, czy brownies icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marghe
post 5 Feb 2008, 21:57
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 28.998
Dołączył: 1-November 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 160



CYTAT(Małgoś.dz. @ 5 Feb 2008, 13:22 ) *
rofl.gif
Marghe, czy Ty widzialaś zdjęcia mistrzów? icon_lol.gif


widziałam rózne zdjęcia,a co ? icon_smile.gif
TWoje jest piękne.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Małgoś.dz.
post 5 Feb 2008, 22:11
Post #13


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.687
Dołączył: 25-October 04
Użytkownik nr: 135



CYTAT(marghe @ 5 Feb 2008, 23:57 ) *
widziałam rózne zdjęcia,a co ? icon_smile.gif
TWoje jest piękne.


A nic...tak sobie myślę, że ja mogę byc co najwyżej "miszczem". icon_mrgreen.gif

W każdym razie dziękuję. icon_smile.gif Bardzo mi miło. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bea73
post 6 Feb 2008, 08:08
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



CYTAT(marghe @ 5 Feb 2008, 12:58 ) *
aaaale zdjęcie
Mistrzostwo


sie podpisuje
przepiekne!!!
icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
graziab
post 9 Feb 2008, 20:11
Post #15





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 39
Dołączył: 16-November 07
Użytkownik nr: 6.288



Zrobilam wczoraj z polowy skladnikow, w 18cm tortownicy i bez polewy...Genialne!!! Jeszcze cieple jedlismy z kulka lodow waniliowych, a dzisiaj posmarowalam podgrzana nutella....Dzisiaj bylo jeszcze lepsze...
Stanowczo do powtorzenia, to jest to,co czekoladowe tygryski lubia najbardziej...przepyszny, wilgotny czekoladowy mus...
Dzieki za przepis!

Ten post został edytowany przez graziab: 9 Feb 2008, 20:13
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Małgoś.dz.
post 9 Feb 2008, 20:49
Post #16


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.687
Dołączył: 25-October 04
Użytkownik nr: 135



Bardzo się cieszę graziab. icon_biggrin.gif
I witaj na Cinie. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
elzusia
post 9 Feb 2008, 22:03
Post #17


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 435
Dołączył: 25-June 07
Skąd: Saintes -Belgia(zielonogorzanka)
Użytkownik nr: 4.449



oj,chyba sie skusze,przy takim zdjeciu...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dioda87
post 11 Feb 2008, 17:24
Post #18





Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 58
Dołączył: 8-March 07
Użytkownik nr: 3.398



Dziś na kuchnia.tv oglądałam program gdzie właśnie robili to ciacho i nabrałam na nie strasznej ochoty tylko w oryginalnym przepisie jest jeszcze 1/4 łyżeczki dwuwinianu potasu ( ang. cream of tartar) i zastanawiałam się cóż to jest, ale widzę, że w twoim przepisie zostało to pominięte a ciasto wszystkim wyszło:) Chyba wypróbujęicon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Małgoś.dz.
post 11 Feb 2008, 17:40
Post #19


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.687
Dołączył: 25-October 04
Użytkownik nr: 135



Cream of tartar pominęłam, bo rzeczywiście w naszych sklepach chyba nie do dostania?
Z tego co pamiętam, w oryginalnym przepisie został użyty do usztywnienia piany z białek.
Nie mam pojęcia jak bardzo ten kwasny winian potasu wpływa na konsystencję ciasta. gruebel_2.gif natomiast wygląda na to, ze niezbędny nie jest. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sinistra
post 12 Feb 2008, 00:06
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 16.698
Dołączył: 21-February 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 344



CYTAT(Małgoś.dz. @ 11 Feb 2008, 17:40 ) *
Cream of tartar pominęłam, bo rzeczywiście w naszych sklepach chyba nie do dostania?
Z tego co pamiętam, w oryginalnym przepisie został użyty do usztywnienia piany z białek.
Nie mam pojęcia jak bardzo ten kwasny winian potasu wpływa na konsystencję ciasta. gruebel_2.gif natomiast wygląda na to, ze niezbędny nie jest. icon_smile.gif


Skoro usztywnia pianę z białek, to ta utrzymuje puszystą strukturę ciasta
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 25th May 2018 - 06:09