kaszanka najprostsza

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
ok. 0,5 kg salcesonu czarnego, takiego najtańszego ( chodzi o to aby miał możliwie najwięcej krwi w sobie, a mniej podrobów)
ok. 1 szkl. wody
1 szkl. kaszy gryczanej
pieprz czarny, mielony
majeranek
Bardzo lubię kaszankę, ale jestem wybredna i nie każda smakuje mi tak jak kiedyś, taka wiejska, prawdziwa, robiona dawno temu przez moją ciocię...
Lubię jak w kaszance jest sporo kaszy!No więc dziś sobie sama zrobiłam! Niestety w domu nie mogę zrobić w jelicie ale z blaszki jest też całkiem OK.
Salceson pokroiłam na mniejsze części i rozpuściłam w garnku dolewając do niego wodę, po całkowitym rozpuszczeniu dosypałam do tej mazi sporo pieprzu (ja trochę nawet zbyt dużo sypnęłam, bo wyszło b. pikantne), roztarty w dłoniach majeranek -ze dwie łyżki i kaszę gryczaną-suchą, surową. Całość wymieszałam i odstawiłam na jakieś 5-10 minut na czas kiedy nagrzewał mi się piekarnik- do 200 stopni ( bo zapomniałam włączyć go wcześniej) w tym czasie wysmarowałam keksówkę smalcem i wysypałam bułką tartą. Maź kaszankowa lekko zgęstniała przez ten czas oczekiwania no i taką wlałam do keksówki. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 1 godziny, przez jakiś czas ( nie pamiętam niestety jak długo, ale myślę że tak 20-25 minut) keksówkę miałam przykrytą folią aluminiową a potem już bez przykrycia dopiekałam-wyszła mocno przypieczona skórka, ale ja akurat w kaszance najlepiej taką lubię. Gotowa, gorąca kaszanka się rozpada,ale myślę, że na zimno da się kroić w plastry i odsmażać, ale tego jeszcze nie sprawdzałam, jak sprawdzę to powiem. Przepis będę jeszcze udoskonalać, ale w tej najprostszej wersji jest też dobra, może jakiś wielbiciel się skusi i też zrobi:
EDIT: robiłam ponownie i dodatkowo dodałam ok. 30 dag ugotowanych i zmielonych w maszynce płucek oraz odrobinę czosnku granulowanego. Tym razem piekłam 1 godz. i 20 minut, temp. zmniejszyłam do 180 stopni, bo zauważyłam, że mocno się już zrumieniło a w środku jeszcze nie było wystarczająco dobrze upieczone.
Salceson można zemleć razem z płuckami i dopiero wówczas rozpuścić z wodą, wówczas nie będą wyczuwalne kawałki słoniny które są widoczne w salcesonie na zdjęciu kilka postów niżej.
To tyle uwag tym razem.
kaszanka1.jpg
kaszanka2.jpg
kaszanka3.jpg
kaszanka4.jpg

Edit 05.12.2010:
Wczoraj zrobiłam we flaku-a pisałam wcześniej, że w domu nie mogę zrobić w jelicie
icon_lol.gif

kaszanka013.jpg
 

Załączniki

  • kaszanka1.jpg
    kaszanka1.jpg
    54.9 KB · Wyświetleń: 8
  • kaszanka2.jpg
    kaszanka2.jpg
    56.4 KB · Wyświetleń: 8
  • kaszanka3.jpg
    kaszanka3.jpg
    56.7 KB · Wyświetleń: 8
  • kaszanka4.jpg
    kaszanka4.jpg
    61.9 KB · Wyświetleń: 7
  • kaszanka013.jpg
    kaszanka013.jpg
    33.9 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Kocham kaszankę i kocham salceson. Obśliniłam klawiaturę. Świetny pomysł
daumen.gif
 

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
0
mmmmm....
Takiej kaszanki z kaszy gryczanej to ja daaawno nie jadłam. Tutaj robią tylko z kaszy jęczmiennej, niezła, ale za tamtą też tęsknię. Tylko gdzie ja taki salceson kupię?
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
taki salceson to chyba wszędzie jest, tylko się nigdy na to nie zwraca uwagi...
A ja donoszę, że dziś moja kaszanka jest chyba smaczniejsza niż wczoraj. Rzeczywiście dała się na zimno pokroić w plastry i odsmażyć na patelni-właśnie zjadłam słuszną porcję
lecker.gif
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
boszesz jak ja lubię kaszankę
mniam.gif
Beata jadę do Ciebie
icon_mrgreen.gif
 

Uma

Member
Wrz 11, 2007
341
0
0
No ładnie
icon_mrgreen.gif

późna noc i po co ja tu właziłam...
teraz będę pół nocy śniła o tym gdzie to jutro salceson kupić
icon_mrgreen.gif


Ależ Beatko narobiłaś smaka tymi fotkami
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif


Jutro biorę młodą i idziemy na salcesonowe łowy
icon_mrgreen.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Ja ostatnio odkryłam pyszną kaszankę
lecker.gif
No tak dobrej nie jadłam (z Łukowa jeśli ktoś się orientuje
icon_wink.gif
). Ale myślę, że Baeatową spróbuję zrobić
mniam.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Wysłałam małża po salceson
icon_mrgreen.gif
jak kupi to zabieram się za kaszankę
lecker.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Dziś robię ponownie kaszankę i przy okazji wstawiam zdjęcie salcesonu, tak właśnie powinien mniej więcej wyglądać:
salceson_001a.jpg

poza tym dziś spróbuję dodać do całości gotowanych, zmielonych płucek, zobaczymy co wyjdzie...
 

Załączniki

  • salceson_001a.jpg
    salceson_001a.jpg
    148.4 KB · Wyświetleń: 1

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
gruebel_2.gif
takiego salcesonu nie widziałam coś dawno... Trzeba poszukać.

Bardzo interesujący przepis! Czy w smaku przypomina oryginał? wiem, pewnie lepsza,
icon_smile.gif
ale czy to ten kierunek smakowy?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
tak, smakuje jak prawdziwa kaszanka.

A tak wygląda dzisiejsza:(krojona zaraz po wyjęciu z pieca nie rozpadała się tak jak poprzednia, być może dodatek płucek sprawił, że były lepsze proporcje kaszy w stosunku do spoiwa
icon_mrgreen.gif
)
kaszanka_001a.jpg
kaszanka_002a.jpg
 

Załączniki

  • kaszanka_001a.jpg
    kaszanka_001a.jpg
    161.6 KB · Wyświetleń: 1
  • kaszanka_002a.jpg
    kaszanka_002a.jpg
    173.7 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
BeataSz @ 10 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=761403tak, smakuje jak prawdziwa kaszanka.

A tak wygląda dzisiejsza:(krojona zaraz po wyjęciu z pieca nie rozpadała się tak jak poprzednia, być może dodatek płucek sprawił, że były lepsze proporcje kaszy w stosunku do spoiwa
icon_mrgreen.gif
)
A może do masy dodać jajka, albo pianę z samych białek
gruebel_2.gif



marghe @ 10 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=761562ale mi smaka narobiłaś

Robisz na zamówienie?
icon_smile.gif
icon_eek.gif
icon_eek.gif
icon_eek.gif
icon_eek.gif


Pani i podroby? Czyżbyś polubiła i teraz wiesz co dobre?
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
A niech to! Teraz trzeba zacząc polowanie na salceson.
lecker.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
marghe @ 10 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=761562ale mi smaka narobiłaś

Robisz na zamówienie?
icon_smile.gif
Mogę zrobić, zwłaszcza, że jeszcze tydzień zwolnienia mam, więc mam czas
icon_biggrin.gif


Sinistra @ 11 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=761585A może do masy dodać jajka, albo pianę z samych białek
gruebel_2.gif
Może i można, ale przecież taka kaszanka swojska też się rozpada czasami... dzięki za radę, spróbuję następnym razem dodać jajko.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
wczoraj zrobiłam z podwójnej porcji w jelicie grubym, wyszła b. dobra,
tak wyglądała przed upieczeniem:

kaszanka008.jpg

a tak po:

kaszanka010.jpg
 

Załączniki

  • kaszanka008.jpg
    kaszanka008.jpg
    27.1 KB · Wyświetleń: 1
  • kaszanka010.jpg
    kaszanka010.jpg
    39 KB · Wyświetleń: 1

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Myslalam... Moze Ty bys do mnie przyjechala! Ale z surowcem.

Salceson tylko ozorkowy - prawie $12 za kilo, a dobra kaszanka cos 9-10.
gruebel_2.gif
w sumie ozorki lubie, wiec ich wydlubywanie by mi nie przeszkadzalo
icon_lol.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
acia1065,
myślę, że przepis, który tu podajesz powinien raczej znaleźć oddzielny wątek, nijak bowiem się ma do mojego przepisu na niby kaszankę z salcesonu ( bez użycia krwi jako takiej). być może wówczas znalazłby amatorów prawdziwego wyrobu, a nie atrapy, jak moja kaszana.
Ale dzięki za wpis, rozumiem, że to wypróbowany przez Ciebie przepis i śmiało go polecasz?