- Cze 24, 2005
- 16,727
- 601
- 113
Ciasto z karobem
bardzo smaczne
125 g masła o temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru(ja dałam 3/4 szklanki) pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 szklanka carobu-chleba świętojańskiego
1/2 szklanki gorącej wody
1 łyżeczka octu jabłkowego ,soku z cytryny lub octu winnego
1 szklanka kefiru,jogurtu lub mleka kwaśnego
1 i 2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody spożywczej ( ja dałam 1/2 łyżeczki)
szczypta soli
Masa
125 g masła
4 łyżki karobu-chleba świętojańskiego
2 łyżki gorącej wody
2 i 1/2 szklanki cukru-ja dałam jedną szklankę i tak ta masa wg mnie jest ciut za słodka
Sposób wykonania
Ubić masło z cukrem,połączyć w miseczce carob z gorącą wodą -wyjdzie taka skawalona stała masa,przestudzić i powoli ubijając dodawać do masła i cukru ,ubić.
Przesiać do miski mąkę ,sól, proszek i sodę i na zmianę z kefirem dodawać mieszaninę suchych do masy ,ubić
Na koniec dodać wanilię i ocet
Wymieszać i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia małej(ok 20cm) formy i piec w 180 stopni ok 30 minut
Wystudzić i posmarować masą
Masa
Utrzeć masło z cukrem i dodać papkę z carobu i gorącej wody ( Ja dodałam też ok .1/4 szklanki mleka skondensowanego nie słodzonego ,wlewałam go powolutku cały czas ubijając krem)

bardzo smaczne
125 g masła o temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru(ja dałam 3/4 szklanki) pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 szklanka carobu-chleba świętojańskiego
1/2 szklanki gorącej wody
1 łyżeczka octu jabłkowego ,soku z cytryny lub octu winnego
1 szklanka kefiru,jogurtu lub mleka kwaśnego
1 i 2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody spożywczej ( ja dałam 1/2 łyżeczki)
szczypta soli
Masa
125 g masła
4 łyżki karobu-chleba świętojańskiego
2 łyżki gorącej wody
2 i 1/2 szklanki cukru-ja dałam jedną szklankę i tak ta masa wg mnie jest ciut za słodka
Sposób wykonania
Ubić masło z cukrem,połączyć w miseczce carob z gorącą wodą -wyjdzie taka skawalona stała masa,przestudzić i powoli ubijając dodawać do masła i cukru ,ubić.
Przesiać do miski mąkę ,sól, proszek i sodę i na zmianę z kefirem dodawać mieszaninę suchych do masy ,ubić
Na koniec dodać wanilię i ocet
Wymieszać i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia małej(ok 20cm) formy i piec w 180 stopni ok 30 minut
Wystudzić i posmarować masą
Masa
Utrzeć masło z cukrem i dodać papkę z carobu i gorącej wody ( Ja dodałam też ok .1/4 szklanki mleka skondensowanego nie słodzonego ,wlewałam go powolutku cały czas ubijając krem)

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: