IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Mazurek kajmakowy, łatwy i pyszny :)
olkenik
post 28 Feb 2008, 16:15
Post #1


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 466
Dołączył: 22-June 07
Użytkownik nr: 4.415



Ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
4 łyżki cukru

zagnieść, rozwałkować, ułożyć na blaszce, piec 20-30min w 180stopniach na złoty kolor.

Ugotować 2 puszki słodzonego mleka skondensowanego ( 2-3h), rozprowadzić na cieście.
Udekorować płatkami migałowymi.

Zdjęcia będą po świętach icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cebulinka
post 2 Mar 2008, 11:26
Post #2





Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 87
Dołączył: 29-February 08
Użytkownik nr: 7.929



O, to coś dla mnie, bardzo łatwy przepis, a ja takie lubię. Zazwyczaj kupuję gotowe ciasta, takie w proszku bo zawsze mi wychodzą.
Mam w domu sernik z toffi oetkera, ale jeszcze nie piekłam. Lubię takiem masy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
olkenik
post 2 Mar 2008, 13:50
Post #3


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 466
Dołączył: 22-June 07
Użytkownik nr: 4.415



cebulinka cieszę się, że Ci się podoba, a naprawdę polecam z całego serca, bo jest pyyszny... To będzie moja pokusa nr.1 na święta ze względu na MM.... zobaczymy czy wytrwam... ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
maua
post 6 Mar 2008, 20:09
Post #4





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 3
Dołączył: 13-March 07
Użytkownik nr: 3.441



Ciasto robię jak na kruch, z mączki krupczatki

moje odstepstwo od przepisu do masa kaimakowa.
Owszem, robiłam tę z puszki, ale lepciejsza jest następująca:
1 litr mleka,
1 kg cukru
to razem do garnka, w miarę dużego (niedoplinowane może wykipieć)
Następnie laska wanilii, tj. ziarenka - te czarne
wszsytko razem mieszam do rozpuszczenia cukru i na wolny - maleńki ogień
i tak 3 h, time to time przemieszać trzeba
w ostatniej fazie, kiedy gęstnieje, trzeba częściej mieszać,
ja wolę gęściejszy, więc gotuje nieco dłużej

i po tym gotowaniu całym - w domu to rytuał - wszyscy czekają na ten kaimak -
odstawiam do wystygnięcia
(pomijam że w między czasie ubywa z połowe - pyszny jest - w tajemniczy sposób)
jak ostygnie to dodaje pół kostki masełka i ucieram

i po utarciu na ciasto kruche
rada: kaimak prawidłowo jest gotowy, jak jego kropla spuszczona na chłodny element, szybko zastyga
ale wg gustu

to przepis dla cierpliwych
ale cierpliwość w tym wypadku się opłaca - jest smaczniejszy od tego z puszki

powodzenia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
olkenik
post 21 Mar 2008, 18:15
Post #5


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 466
Dołączył: 22-June 07
Użytkownik nr: 4.415



obiecane zdjęcie icon_smile.gif
Załączone pliki
Załączony plik  mazurek_mamy.JPG ( 96.17K ) Suma pobrań: 18
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 21 Mar 2008, 19:25
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.475
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



moje maja inny spód ,ale wierzch to ta masa z puszki ,a jeden ma roztopione krówki
moje strojenie w tym roku to styl kicz icon_mrgreen.gif ,ale miało być szybko i idzie szybko
Załączony plik  100_0891.jpg ( 889.72K ) Suma pobrań: 15

Załączony plik  100_0881.jpg ( 1.06MB ) Suma pobrań: 5

Załączony plik  100_0871.jpg ( 1018.34K ) Suma pobrań: 1

i taki maleńki do koszyczka
Załączony plik  100_0876.jpg ( 748.35K ) Suma pobrań: 4
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bietka
post 21 Mar 2008, 19:57
Post #7


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.811
Dołączył: 25-February 06
Skąd: Mazury
Użytkownik nr: 1.428



Łomatko-cudne
Go to the top of the page
 
+Quote Post
olkenik
post 21 Mar 2008, 19:57
Post #8


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 466
Dołączył: 22-June 07
Użytkownik nr: 4.415



Margot eek2.gif booskie!! te baranki na pierwszym są śliczne... też takie chce icon_sad.gif icon_razz.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Vidarka
post 21 Mar 2008, 20:33
Post #9


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.636
Dołączył: 4-April 07
Użytkownik nr: 3.627



Moj tez na innym ciescie-orzechowym

Załączony plik  IMG_1211.JPG ( 438.54K ) Suma pobrań: 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
phenomena
post 21 Mar 2008, 21:08
Post #10





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 13
Dołączył: 8-April 07
Użytkownik nr: 3.682



zrobiłam dzisiaj mazurka z 300g maki, 200g margaryny, 100g cukru pudru + 3 zoltka. chyba za dlugo pieklam, bo wyszedl twardy jak skala icon_sad.gif

Ten post został edytowany przez phenomena: 21 Mar 2008, 21:08
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 21 Mar 2008, 21:16
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.475
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



baranki ,zajace i koguciki ,oraz kwiatki kupiłam sobie na alegro ,było mnóstwo takich małych ładnych cudeniek
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Carmel
post 25 Mar 2008, 15:00
Post #12


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.346
Dołączył: 3-February 05
Skąd: Gdańsk
Użytkownik nr: 286



Załączony plik  IMG_6040.JPG ( 87.78K ) Suma pobrań: 1

Mój tylko kawałek
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 11 Apr 2009, 12:26
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.475
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592






masa z puszki gotowana tak z 5 godzin
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maraa
post 11 Apr 2009, 12:32
Post #14


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.029
Dołączył: 26-March 08
Użytkownik nr: 8.429



Margot! mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 11 Apr 2009, 12:40
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.475
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



CYTAT(Maraa @ 11 Apr 2009, 13:32 ) *
Margot! mniam.gif

icon_mrgreen.gif hm ,ja mało jadalna jestem ,proszę pani icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maraa
post 11 Apr 2009, 12:58
Post #16


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.029
Dołączył: 26-March 08
Użytkownik nr: 8.429



CYTAT(Margot @ 11 Apr 2009, 13:40 ) *
icon_mrgreen.gif hm ,ja mało jadalna jestem ,proszę pani icon_mrgreen.gif

To mnie rozczarowałaś! icon_mrgreen.gif Miałam nadzieję Cię schrupać na jutrzejsze śniadanie, bo Ty przecież sama słodycz jesteś icon_mrgreen.gif
Ale jak mówisz, żeś niejadalna to dawaj mazurka. icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lud_
post 11 Apr 2009, 14:05
Post #17


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.368
Dołączył: 19-May 08
Użytkownik nr: 9.193



I u mnie będzie taki mazurek z masą z puszki - uwielbiam go cheers.gif Ale ciasto robię z innego przepisu - 350 g mąki, 300 g masła, 120 g cukru pudru, 2 żółtka i łyżka śmietany. Wychodzi przepysznie!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aklat
post 11 Apr 2009, 14:51
Post #18


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.309
Dołączył: 10-December 07
Użytkownik nr: 6.650



Margot ile ty tych mazurków napiekłaś? nie moge sie doliczyć. i kto to bedzie jadł? gruebel_2.gif moze pomóc fiesgrins.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 11 Apr 2009, 15:35
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.475
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592




Maraa,tego chcesz mazurka?To bierz bussi.gif
Aklat ,ja też nie mogę się doliczyć icon_mrgreen.gif ale będzie chyba z 6 ,to co jutro będziesz? herz.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 11 Apr 2009, 16:00
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.764
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Margot, twoje mazurkowe pisaneczki są po prostu urocze. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 16th December 2019 - 08:40