CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM od Nigelli

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
Ciasto z przepisu Nigelli:
- 175 g masła
- 125 ml oleju roślinnego
- 300 ml wody
- 400 g mąki
- 250 g brązowego cukru
- 50 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 jaja
- 250 ml śmietany
- esencja waniliowa

Masa czekoladowa
- czekolada deserowa 200 g (ja dałam dwie mleczne i zrezygnowałam z cukru)
- 250 g. cukry pudru
- masło - kostka
- esencja waniliowa

Przygotowanie:
Masło topimy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. Zimny tłuszcz mieszamy z olejem i wodą. Dodajemy mąkę, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia i sodę. Wbijamy jajka, wlewamy śmietanę i esencję waniliową. Wszystko mieszamy energicznie łyżką w misce, ja użyłam miksera. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 60 min.

Czekoladę rozpuszczamy i studzimy. Miksujemy z masłem, cukrem i esencją waniliową do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Masa powinna iść do środka ciasta, ale ja z wrodzonego lenistwa dałam ją na samą górę i myślę, że tak też jest dobrze. Ciasto jest wilgotne, zbite i ciężkie, w stylu brownie.

ciastoczekoladowe1.jpg

ciastoczekoladowe2.jpg

ciastoczekoladowe3.jpg
 

Załączniki

  • ciastoczekoladowe1.jpg
    ciastoczekoladowe1.jpg
    26.4 KB · Wyświetleń: 1
  • ciastoczekoladowe2.jpg
    ciastoczekoladowe2.jpg
    37.3 KB · Wyświetleń: 1
  • ciastoczekoladowe3.jpg
    ciastoczekoladowe3.jpg
    33.3 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
IMG_1125.JPG

IMG_1122.JPG

Super-to fakt
 

Załączniki

  • IMG_1125.JPG
    IMG_1125.JPG
    531.5 KB · Wyświetleń: 1
  • IMG_1122.JPG
    IMG_1122.JPG
    545.1 KB · Wyświetleń: 1

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
joannas @ 6 Mar 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=671251Mam pytanie, ile ma być masła w masie czekoladowej? 1 kostka?
Masła ma być kostka, już dopisałam w przepisie. U mnie to było jakieś 3/4 kostki i 2 pełnomleczne czekolady, masa wyszła słodka i z cukru całkiem zrezygnowałam.

Vidar widzę, że ciasto zrobione podobną metodą - na luniucha
icon_smile.gif
czyli masa na górze.
 

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
Moje nie wyszło takie cienkie, piekłam w tortownicy 26 cm i spokojnie dałoby się przekroić na dwie części, a konsystencja jest faktycznie dość gęsta i zbita, nie jest puszyste i lekkie jak muszynek, ale mi takie smakowało.
 

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
chyba popełnię jutro bo mam już ochotę na coś słodkiego, a czekolada jest najlepsza na taki nastrój ;)
tylko krem zrobię chyba z czekolady i śmietany...nie lubię kremów na margarynie/maśle.
 

martapk

Member
Maj 1, 2009
37
0
0
No i upiekłam! Wyszlo naprawde super, chociaz mialam pewne problemy ;) Mianowicie postanowiłam ze w tym wyjatkowym momencie nie bede leniwa i mase wloze do srodka
icon_mrgreen.gif
Moim bledem bylo przekrojenie ciasta w czasie gdy bylo jeszcze cieple
dump.gif
no wiec mi sie "troszke" rozlecialo
icon_smile.gif
Na szczescie udalo mi sie to odratowac . wlozylam do zamrazalki, a potem posmarowalam jeszcze z wierzchu masa i dalam truskawki
mniam.gif
mniam.gif
Wiec koncowy efekt sie udal! a ciasto bylo Pyszne!!!
mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif
 

Załączniki

  • Obraz_1002.jpg
    Obraz_1002.jpg
    860.2 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_1001.jpg
    Obraz_1001.jpg
    846.6 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_1000.jpg
    Obraz_1000.jpg
    862 KB · Wyświetleń: 0

ilonaaa

Member
Paź 1, 2007
144
0
0
ja robilam w keikowce, przekroilam nastepnego dnia i nie mialam z tym zadnego problemu. na krem ulozylam suszone sliwki a zeby nie bylo takie "gole" posmarowalam ubita smietana z zelatyna. wszyscy sie zachwycali
daumen.gif
naprawde pyszne

czekoladowe_z_kremem.JPG
 

Załączniki

  • czekoladowe_z_kremem.JPG
    czekoladowe_z_kremem.JPG
    95.6 KB · Wyświetleń: 0