- Maj 12, 2007
- 3,009
- 0
- 0
Ciasto z przepisu Nigelli:
- 175 g masła
- 125 ml oleju roślinnego
- 300 ml wody
- 400 g mąki
- 250 g brązowego cukru
- 50 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 jaja
- 250 ml śmietany
- esencja waniliowa
Masa czekoladowa
- czekolada deserowa 200 g (ja dałam dwie mleczne i zrezygnowałam z cukru)
- 250 g. cukry pudru
- masło - kostka
- esencja waniliowa
Przygotowanie:
Masło topimy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. Zimny tłuszcz mieszamy z olejem i wodą. Dodajemy mąkę, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia i sodę. Wbijamy jajka, wlewamy śmietanę i esencję waniliową. Wszystko mieszamy energicznie łyżką w misce, ja użyłam miksera. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 60 min.
Czekoladę rozpuszczamy i studzimy. Miksujemy z masłem, cukrem i esencją waniliową do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Masa powinna iść do środka ciasta, ale ja z wrodzonego lenistwa dałam ją na samą górę i myślę, że tak też jest dobrze. Ciasto jest wilgotne, zbite i ciężkie, w stylu brownie.

- 175 g masła
- 125 ml oleju roślinnego
- 300 ml wody
- 400 g mąki
- 250 g brązowego cukru
- 50 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 jaja
- 250 ml śmietany
- esencja waniliowa
Masa czekoladowa
- czekolada deserowa 200 g (ja dałam dwie mleczne i zrezygnowałam z cukru)
- 250 g. cukry pudru
- masło - kostka
- esencja waniliowa
Przygotowanie:
Masło topimy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. Zimny tłuszcz mieszamy z olejem i wodą. Dodajemy mąkę, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia i sodę. Wbijamy jajka, wlewamy śmietanę i esencję waniliową. Wszystko mieszamy energicznie łyżką w misce, ja użyłam miksera. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 60 min.
Czekoladę rozpuszczamy i studzimy. Miksujemy z masłem, cukrem i esencją waniliową do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Masa powinna iść do środka ciasta, ale ja z wrodzonego lenistwa dałam ją na samą górę i myślę, że tak też jest dobrze. Ciasto jest wilgotne, zbite i ciężkie, w stylu brownie.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: