- Wrz 14, 2004
- 2,084
- 0
- 0
Szybkie pierniczki.
Przepis dla niecierpliwych, którym nie chce się długo czekać aż ciastka zmiękną.
7 dag margaryny
12,5 dag miodu
7 dag cukru pudru
1 czubata łyżeczka przyprawy do pierników
1 jajko
1 łyżka kakao
25 dag mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
lukier
kolorowe posypki
1. Margarynę, miód i cukier rozpuszczamy dokładnie w rondelku, do uzyskania jednolitej masy, a następnie studzimy.
2. Jajko ubijamy z kakao i przyprawą do pierników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski, dodajemy ubite jajko i przestudzoną masę miodową, wyrabiamy ciasto (jest ono dosyć miękkie) i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
3. Stolnicę posypujemy obficie mąką i wałkujemy na niej ciasto na cienki placek. Foremkami wycinamy dowolne kształty pierników. Kształty mogą być bardzo fikuśne, bo pierniczki nie rosną na tyle, aby się mogły zdeformować.
4. Ciastka układamy na wyłożonych pergaminem blaszkach i wkładamy do pieca, nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
5. Po wystudzeniu pierniczki dekorujemy w dowolny sposób.
Po upieczeniu ciastka są twarde, lecz miękną po kilku godzinach w odkrytej salaterce, w temperaturze pokojowej. Polukrowane miękną jeszcze szybciej.
Przepis dla niecierpliwych, którym nie chce się długo czekać aż ciastka zmiękną.

7 dag margaryny
12,5 dag miodu
7 dag cukru pudru
1 czubata łyżeczka przyprawy do pierników
1 jajko
1 łyżka kakao
25 dag mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
lukier
kolorowe posypki
1. Margarynę, miód i cukier rozpuszczamy dokładnie w rondelku, do uzyskania jednolitej masy, a następnie studzimy.
2. Jajko ubijamy z kakao i przyprawą do pierników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski, dodajemy ubite jajko i przestudzoną masę miodową, wyrabiamy ciasto (jest ono dosyć miękkie) i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
3. Stolnicę posypujemy obficie mąką i wałkujemy na niej ciasto na cienki placek. Foremkami wycinamy dowolne kształty pierników. Kształty mogą być bardzo fikuśne, bo pierniczki nie rosną na tyle, aby się mogły zdeformować.
4. Ciastka układamy na wyłożonych pergaminem blaszkach i wkładamy do pieca, nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
5. Po wystudzeniu pierniczki dekorujemy w dowolny sposób.
Po upieczeniu ciastka są twarde, lecz miękną po kilku godzinach w odkrytej salaterce, w temperaturze pokojowej. Polukrowane miękną jeszcze szybciej.