IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Karkówka z żurawinami, pieczarkami w śmietanie*
frigg
post 5 Apr 2008, 19:00
Post #1


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 774
Dołączył: 23-March 06
Skąd: stąd
Użytkownik nr: 1.559



Poleciła mi koleżanka, wypróbowałam i mi smakuje, mojej rodzinie też.
Składniki:

ładny kawałek karkówki chudej, lub szynki około 1 kg
pieczarki 40 dag
cebule 3 sztuki
żurawiny suszone 1 paczka 10 dag
śmietana 30% w kartoniku 1/2 l

mięso pokroić w plastry (nie za duże) lekko zbić przyprawić solą, pieprzem, ziołami, jakie lubimy,lekko skropić oliwą i wstawić na kilka godzin do lodówki (II wariant:można też posypać przyprawą grilową z Lidla),

kolejno posmażyć: pieczarki w plasterkach, cebulę w piórkach, mięso

układać w naczyniu żaroodpornym warstwami kolejno:
mięso, cebula, pieczaki, żurawiny suszone aż do wyczerpania składników
zalać śmietaną i zpiekać w piekarniku 200 st. około 1 godziny, aż mięso będzie miękkie.

Załączony plik  HPIM8232__320x200_.JPG ( 47.6K ) Suma pobrań: 36
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jaco
post 22 Apr 2008, 10:55
Post #2


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.655
Dołączył: 5-December 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 215



Frigg,
Jak myślisz, da się obejść podsmazanie bez straty dla smaku? Nadal nie mam kuchenki rofl.gif a mam straszną ochotę przetestowac to danie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jaco
post 25 Apr 2008, 09:42
Post #3


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.655
Dołączył: 5-December 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 215



CYTAT(Jaco @ 22 Apr 2008, 11:55 ) *
Frigg,
Jak myślisz, da się obejść podsmazanie bez straty dla smaku? Nadal nie mam kuchenki rofl.gif a mam straszną ochotę przetestowac to danie.


Pogadam sama ze sobą, a co icon_mrgreen.gif

Zrobiłam, wrzuciłam wszystko żywcem do naczynia i siup do piekarnika. Wyszło pyyyyszne, soczyste, niesamowicie aromatyczne i bosko smaczne. karkówka miała cały kilogram a małżonek tak się przypiął, że ledwie kawałeczek na dzisiejszy lunch dla siebie wyszarpałam icon_lol.gif . Na 100% będę powtarzać, muszę jedynie nad sosem popracować, wlałam śmietanę 30% i raz że wyszło tłustawo bo i z karkówki się tłuszczyk wytopił to jeszcze się rozwarstwiło z lekka.

Jakiej śmietany nalezy używac w takich potrawach, żeby nie byo tłusto, nie zważyo się i sos był jedwabisty?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinka
post 25 Apr 2008, 09:47
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.541
Dołączył: 5-May 06
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 1.716



Z tego co zauważyłam to śmietana kwaśna lub dodana do kwaśnej potrawy najczęściej się warzy - ze słodką z kartonika mniejszy kłopot.
A jak się zwarzy w pieczeniu sos to zawsze można wyjąc mięso i sam sosik żyrafą potraktować, powinno pomóc.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ilona
post 25 Apr 2008, 09:53
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.714
Dołączył: 10-October 04
Skąd: Piła
Użytkownik nr: 116



Jaco a nie mozna poprostu uzyc smietany o mniejszym % zawartości tłuszczu icon_question.gif gruebel_2.gif icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jaco
post 25 Apr 2008, 09:54
Post #6


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.655
Dołączył: 5-December 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 215



Ilonko
No ja właśnie nie wiem czy można, dlatego wątek oddzielny założyłam icon_smile.gif

Cinko,
Śmietana była słodka, z kartonika. Wolałabym gorącego sosu nie odlewac z formy i nie miksować, dlatego pytam. Leniwa jestem, chciałabym potrawę z piekarnika siup od razu na stół icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinka
post 25 Apr 2008, 10:00
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.541
Dołączył: 5-May 06
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 1.716



No to chyba mięso za dużo tłuszczu wytopiło - nie znam na to rady niestety - jak ktoś wie jak to przeskoczyc sama chętnie się dowiem icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ilona
post 25 Apr 2008, 10:05
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.714
Dołączył: 10-October 04
Skąd: Piła
Użytkownik nr: 116



CYTAT(Jaco @ 25 Apr 2008, 08:54 ) *
Ilonko
No ja właśnie nie wiem czy można, dlatego wątek oddzielny założyłam icon_smile.gif

Eee no jak dla mnie to mozna inną. Skoro mięcho i tak tłuste icon_biggrin.gif
A moze mialas nie jak w przepisie chuda karkowkę tylko wlasnie ze zbednym tluszczykiem gruebel_2.gif icon_wink.gif
Kombinuje.
Czasem tak lubie sobie zycie utrudniac icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinka
post 25 Apr 2008, 10:20
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.541
Dołączył: 5-May 06
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 1.716



Całkiem chudej karkówki to się chyba kupić nie da icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ilona
post 25 Apr 2008, 10:27
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.714
Dołączył: 10-October 04
Skąd: Piła
Użytkownik nr: 116



icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif
Ale w przepisie napisane, ze ma byc chuda i koniec!!
No icon_razz.gif
icon_wink.gif

Wiem, ze zawsze tluszcz będzie icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hiena
post 25 Apr 2008, 11:47
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.646
Dołączył: 6-May 05
Skąd: znikąd
Użytkownik nr: 506



Moja karkówka siedzi w piekarniku. Bez podsmażania, bez pieczarek, z mrożoną żurawiną i kwaśną śmietaną 18%.
Mam nadzieję, że to dalej ten sam przepis. icon_lol.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bietka
post 25 Apr 2008, 14:24
Post #12


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.819
Dołączył: 25-February 06
Skąd: Mazury
Użytkownik nr: 1.428



Zrobiłam dzisiaj z 18 % Łaciatą i też się zważyła niestety.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hiena
post 25 Apr 2008, 16:46
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.646
Dołączył: 6-May 05
Skąd: znikąd
Użytkownik nr: 506



Moja kwaśna mazurska również była zgluciała. Po przelaniu do rondelka, podlaniu odrobiną wody wyszedł całkiem fajny sos.
Jednak następnym razem spróbuję z chudszym mięsem, bo moja wątroba cierpi po karkówce i metodą duszoną. Przepis jest wart próbowania.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bietka
post 26 Apr 2008, 06:27
Post #14


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.819
Dołączył: 25-February 06
Skąd: Mazury
Użytkownik nr: 1.428



Ja zrobiłam z polędwiczkami.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moniak
post 26 Apr 2008, 07:43
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.220
Dołączył: 19-September 04
Użytkownik nr: 69



Moja babcia robi ze śmietaną żeberka i to jest pyszne. Obsmaża je trochę, potem daje cebule w wiórkach i zalewa śmietaną. hmmmm, musi mi to zrobić mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
frigg
post 27 Apr 2008, 20:58
Post #16


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 774
Dołączył: 23-March 06
Skąd: stąd
Użytkownik nr: 1.559



Moje kochane - bardzo Was przepraszam, że nie zaglądałam, ale spełniam się ostatnio w chlebach i nie pomyślałam, że komukolwiek posmakuje mój przepis. Oryginalnie ma być karkówka, ale ja dałam schab. Obsmażone kawałki bez płynnego tłuszczu z patelni poprzekładałam i zalałam tą 30 %. Ona się zawsze lekko zwarzy i to chyba tak ma być. Cały smaczek w tych żurawinach. Moje dzieci to bardzo lubią, a one takie nie za mięsne...
Zyczę Wszystkim, którzy próbują mój przepis SMACZNEGO i obiecuję częściej zaglądać. icon_mrgreen.gif
Ps - ten schab był smaczny, ale trochę suchy. Może właśnie polędwiczka? Trzeba chyba popróbować.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bietka
post 28 Apr 2008, 06:21
Post #17


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.819
Dołączył: 25-February 06
Skąd: Mazury
Użytkownik nr: 1.428



Polędwiczka sucha nie była.Rozbiłam ją lekko-tak na 1,5-2 cm
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jaco
post 28 Apr 2008, 09:06
Post #18


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.655
Dołączył: 5-December 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 215



Zrobiłam ponownie (tak tak, mąż się zakochał i z torbami pójdziemy icon_mrgreen.gif) tym razem z 12% smietaną Piątnicy i juz wiem, że to nie do końca w śmietanie rzecz. Po pierwsze śmietana Piątnicy jest gęsta i imho do długiego zapiekania się nie nadaje bo jak ja wylałam na wierzch tak sobie tam została i niekoniecznie chciała się ładnie rozpłynac i otulić karkówkę. Moim zdaniem do tego przepisu musi byc płynna śmietana, taka z kartonika.

A po drugie jak dla mnie taki sos wyłącznie śmietanowy do jednak dość tłustego mięsa jest po prostu za ciężki i dlatego mam z nim problem. Zrobię ponownie (i tak nie mam wyjścia, maż mi nie odpuści icon_wink.gif) ale tym razem dodam zamiast jednej śmietany bulion. Powinno byc lżejsze, mniej zawiesiste a równie pyszne. W końcu główną rolę i tak graja tu zurawiny. O efektach dam znac icon_smile.gif.

Frigg, nie gniewaj się za moje komentarze i zmiany icon_smile.gif. Mięso jest tak pyszne, że muszę znaleźć do niego idelaną dla nas konsystencję sosu anbetung.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
frigg
post 28 Apr 2008, 14:54
Post #19


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 774
Dołączył: 23-March 06
Skąd: stąd
Użytkownik nr: 1.559



Jaco - kto by się tam na Ciebie gniewał, już nawet patrząc na Twoje śliczne zdjęcie nie przyszło by mi to do głowy. Bardzo się cieszę, że mój przepis ma powodzenie. U mnie też go wszyscy lubią, a ja po usunięciu woreczka żółciowego nie badzo mogę zajadać takie ciężkie potrawy ;-(.
Pozdrawiam.Ps - zawsze daję łowicką z kartonika czyli słodką.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nurbika
post 30 Apr 2008, 17:10
Post #20


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 411
Dołączył: 26-November 07
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 6.447



strasznie chciałam wypróbowac ten przepis, ale zabrakło mi czasu na pieczenie więc zmodyfikowałam: zamiast karkówki - pierś z kurczaka, zurawine dodałam suszoną (nie kandyzowaną) i zamiast śmietany jogurt 0% z majerankiem i łyżeczka musztardy Dijon. Zamiast zapiekać udusiłam wszystko. Wyszło boskie - dziękuje za inspirację.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 31st March 2020 - 13:37