Lasagne z lisci kapusty

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
W sumie jest to danie calkowicie wymyslone przezemnie, takie danie, ktore powstalo z koniecznosci utylizowania resztek, robilam je bez przekonania, a jednak wyszlo cos pysznego

dlatego wpisuje tutaj przepis, nawet zeby sama nie zapomniec jak to szlo

dodatki dalam na oko, ale sprobuje sobie przypomnie ile czego bylo

potrzebujemy:

kapuste biala
300g pieczarek
2 duze cebule
2 cukinie
125g swiezego mlodego szpinaku (mi sie paczka ostala w lodowce)
250g tofu wedzonego
kawalek sera zoltego startego
pol kubka smietanki
przyprawy:sol, pieprz, papryka w proszku

kapuste obrywamy z lisci, wycinamy strunk, blanszujemy na miekko w gotujacej sie wodzie, odcedzamy, te liscie beda naszymi platami lasagnie

cebule kroimy w kostke, pieczarki w plasterki, cukinie w polplasterki
cebule smazymy na lekko zlocisty kolor, dodajemy pieczarki i cukinie, smazymy az puszcza sok, ale nie zrobic z tego paciaji, na koniec wrzucamy na to szpinak i czekamy az sie troche zapadnie, przyprawiamy czym kto lubi
tofu kroimy w platsry

w formie do zapiekania ukladamy na dnie warstwe lisci kapusty, na to kladziemy polowe pieczarek &Co. na to kladziemy polowe tofu, posypujemy garscia sera
na to znowu liscie kapusty i znowu nadzienie, tofu, ser
powtarzamy na tyle na ile nam starczy nadzienia i lisci
na koniec polewamy calosc smietanka i posypujemy serem, zapiekamy ok. 25 minut

mnie wyszlo cos bajecznie pysznego!!! najlepsze bylo na drugi dzien
mniam.gif


bede niedlug robis znowu to wstawie zdjecie
 

Ania D.

Member
Gru 9, 2005
363
0
0
Robiłam cos podobnego, tylko liście dusiłam w wodzie z przecierem pomidorowym. Bardzo mi smakowało. Można dodać wszystko, co się ma w lodówce. Nie ma to jak tort kapuściany.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
A ja sie zastanawiałam co zrobić z kapustą pekińska co mi zalega w lodówce
icon_biggrin.gif

Juz teraz wiem.
Dam tylko inny "srodek" i sos pomidorowy zrobie jak radzi Ania
icon_mrgreen.gif
 
Lis 28, 2005
3,760
0
0
Swietny pomysl!!! Widzialam cos podobnego, czyli lasagne "niekluskowe" z cukinia, ale kapusta to tez
daumen.gif
!
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
O nie wpisalam sie.
Zrobilam z pekinska.
Tylko, ze miedzy liscie dalam: brokula, kalafior, marchewke, pieczarki.
Nie dawalam smietany i sera (nie mam w lodowce na codzien
fiesgrins.gif
) - zalałam tylko przecierem z ziolami.
daumen.gif


P.S. w sumie wyszlo mi calkowicie cos innego ale podkradlam pomysl z kapusta
icon_wink.gif