Tort z wiśniami i bitą śmietaną

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Biszkopt ciemny:
-8 jajek
-35dag cukru
-30dag mąki tortowej
-6dag dobrego kakao
-2/3 szklanki oleju
-1płaska łyżka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier stopniowo i ubijać aż się rozpuści.Dodawać po 1 żółtku- nadal ubijając.
Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao-delikatnie mieszając np.widelcem, dodać olej i jeszcze wymieszać.Ciasto wlać do przygotowanej tortownicy(u mnie tortownica o średnicy 28cm.)Upiec w temperaturze 170st.C. Po upieczeniu,wyłączyć gaz, uchylić drzwiczki piekarnika i wyjąć go dopiero po 15-20 min.Najlepiej jest zrobić biszkopt dzień wcześniej.Można go przekroić na 3 lub 2 blaty.Czas pieczenia 55min.

Masa wiśniowa:
1litr wiśni w syropie lub kompotu (wiśnie bez pestek)
1łyżka cukru
1,5łyżki mąki ziemniaczanej(z czubkiem)
kawałek laski wanilii
3gożdziki

-wiśnie odsączć i odłożyć
-w części płynu(z wiśni)rozpuścić mąkę, a resztę zagotować z cukrem,wanilią i gożdzikami-po czym wyłowić przyprawy i wlać resztę płynu.Chwilę gotować mieszając.Można dodać trochę wiśniówki po zdjęciu z ognia.

Bita śmietana:

-3/4 litra kremówki (u mnie 30%)
-2-3łyżki cukru pudru
-4 śmietanfixy(lub żelatyna)

Ubić śmitanę z dodatkiem cukru i śmietanfixu.

Dodatki:

wiśnie do dekoracji(odłożyć kilka lub więcej wiśni ze słoika)
gorzka czekolada-zeskrobać wiórki

Składanie tortu:
-pierwszy blat skropić 2 łyżkami wiśniówki lub kompotu wiśniowego
-wyłożyć odsączone wiśnie i zalać je kisielem,który ugotowaliśmy
-przykryć drugim blatem,dobrze go przycisnąć i nasączyć jak pierwszy blat
-posmarować połową bitej śmietany i przykryć trzecim blatem,docisnąćgo i skropić
-posmarować wierzch i boki tortu, a z części śmietany można zrobić rozetki i każdą ozdobić wisienką
-opruszyć wiórkami czekolady
-schować na kilka godzin do lodówki
To jest ulubiony tort mojej rodziny i znajomych.Polecam i życzę smacznego.
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
O, mnie też by bardzo smakował....
mniam.gif

Muszę koniecznie zrobić na najbliższą tortową okazję.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Korzystam z okazji by wstawić zdjęcia tortu.Tym razem biszkopt robiłam bez dodatku oleju
i zapewniam, że wyszedł równie pyszny.Do bitej śmietany użyłam tylko półtorej łyżki cukru
pudru. Polecam.
Tort_wi_niowy.jpg

porcja_tortu_wi_niowego.jpg
 

Załączniki

  • Tort_wi_niowy.jpg
    Tort_wi_niowy.jpg
    135.3 KB · Wyświetleń: 1
  • porcja_tortu_wi_niowego.jpg
    porcja_tortu_wi_niowego.jpg
    158.7 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Kiniaczek

Member
Lip 30, 2009
1
0
0
Witam!
Super przepis, bardzo mi się podoba:) To będzie mój pierwszy tort z okazji urodzin mojego narzeczonego.
Jestem pewna że będzie pyszny!! Dziękuje za przepis i pomysł.
 

Cafe_time

Member
Lip 6, 2010
40
0
0
no no, świetny ten tort- właśnie szukam czegoś na parapetówę... powiedz mi, bo mam wiśnie - jednak w soku z dodatkiem spirytusu...czy takie wiśnie też mogą być?
denknach.gif
 

Cafe_time

Member
Lip 6, 2010
40
0
0
w końcu zrobiłam z normalnych wiśni- wyszło naprawdę rewelacyjnie- tort nie jest za słodki, nie zamula- królował na stole:) I zebrałam takie pochwały, że hoho
icon_mrgreen.gif
Dziękuję za ten przepis- dodam do ulubionych:)
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Cafe_time @ 25 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1008149w końcu zrobiłam z normalnych wiśni- wyszło naprawdę rewelacyjnie- tort nie jest za słodki, nie zamula- królował na stole:) I zebrałam takie pochwały, że hoho
icon_mrgreen.gif
Dziękuję za ten przepis- dodam do ulubionych:)
Bardzo się cieszę, że przypadł Ci do gustu bo to jeden z ulubionych mojej rodziny.
Obecnie właśnie robię zapasy wiśni drylowanych,w syropie które najbardziej pasują
mi do tego tortu.
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
monia26 @ 8 Aug 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1013072Mam pytanie
icon_smile.gif


1.Jeśli dam żelatyny to ile?
2/Czy mogę użyć świeżych wiśni?
Jeśli dasz żelatynę to myślę, że 15g wystarczy.

Można robić ze świeżymi wiśniami. Około 80dag wiśni bez pestek zasypać 3 łyżkami cukru
i w ich własnym soku krótko zagotować. Sok odlać do drugiego naczynia, dodać szklankę wody
i czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej(wymieszanej z małą ilością soku).Całość krótko zagotować
i włożyć z powrotem wiśnie.
wink.gif
 

Cafe_time

Member
Lip 6, 2010
40
0
0
Już po raz drugi zrobiłam ten torcik- jest absolutnie fantastyczny! Dwa zdjęcia jeszcze przed pokrojeniem...potem już nie zdążyłam zrobić zdjęcia- torcik znikł
icon_smile.gif
Co ja bym bez Was drogie Koleżanki zrobiła:D - tu jest istna skarbnica świetnych przepisów! Jeszcze raz dziękuje za przepis:)
 

Załączniki

  • DSC06559.JPG
    DSC06559.JPG
    68.9 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC06563.JPG
    DSC06563.JPG
    52.5 KB · Wyświetleń: 0

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
zrobiłam podobny, co prawda spody kupione, ale z bitą śmietana i warstwą wiśni, na wierzch ''pijane wisienki"
 

Załączniki

  • tort_imieninowy.jpg
    tort_imieninowy.jpg
    55.8 KB · Wyświetleń: 0