- Mar 6, 2008
- 1,831
- 1
- 0
Biszkopt ciemny:
-8 jajek
-35dag cukru
-30dag mąki tortowej
-6dag dobrego kakao
-2/3 szklanki oleju
-1płaska łyżka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier stopniowo i ubijać aż się rozpuści.Dodawać po 1 żółtku- nadal ubijając.
Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao-delikatnie mieszając np.widelcem, dodać olej i jeszcze wymieszać.Ciasto wlać do przygotowanej tortownicy(u mnie tortownica o średnicy 28cm.)Upiec w temperaturze 170st.C. Po upieczeniu,wyłączyć gaz, uchylić drzwiczki piekarnika i wyjąć go dopiero po 15-20 min.Najlepiej jest zrobić biszkopt dzień wcześniej.Można go przekroić na 3 lub 2 blaty.Czas pieczenia 55min.
Masa wiśniowa:
1litr wiśni w syropie lub kompotu (wiśnie bez pestek)
1łyżka cukru
1,5łyżki mąki ziemniaczanej(z czubkiem)
kawałek laski wanilii
3gożdziki
-wiśnie odsączć i odłożyć
-w części płynu(z wiśni)rozpuścić mąkę, a resztę zagotować z cukrem,wanilią i gożdzikami-po czym wyłowić przyprawy i wlać resztę płynu.Chwilę gotować mieszając.Można dodać trochę wiśniówki po zdjęciu z ognia.
Bita śmietana:
-3/4 litra kremówki (u mnie 30%)
-2-3łyżki cukru pudru
-4 śmietanfixy(lub żelatyna)
Ubić śmitanę z dodatkiem cukru i śmietanfixu.
Dodatki:
wiśnie do dekoracji(odłożyć kilka lub więcej wiśni ze słoika)
gorzka czekolada-zeskrobać wiórki
Składanie tortu:
-pierwszy blat skropić 2 łyżkami wiśniówki lub kompotu wiśniowego
-wyłożyć odsączone wiśnie i zalać je kisielem,który ugotowaliśmy
-przykryć drugim blatem,dobrze go przycisnąć i nasączyć jak pierwszy blat
-posmarować połową bitej śmietany i przykryć trzecim blatem,docisnąćgo i skropić
-posmarować wierzch i boki tortu, a z części śmietany można zrobić rozetki i każdą ozdobić wisienką
-opruszyć wiórkami czekolady
-schować na kilka godzin do lodówki
To jest ulubiony tort mojej rodziny i znajomych.Polecam i życzę smacznego.
-8 jajek
-35dag cukru
-30dag mąki tortowej
-6dag dobrego kakao
-2/3 szklanki oleju
-1płaska łyżka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier stopniowo i ubijać aż się rozpuści.Dodawać po 1 żółtku- nadal ubijając.
Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao-delikatnie mieszając np.widelcem, dodać olej i jeszcze wymieszać.Ciasto wlać do przygotowanej tortownicy(u mnie tortownica o średnicy 28cm.)Upiec w temperaturze 170st.C. Po upieczeniu,wyłączyć gaz, uchylić drzwiczki piekarnika i wyjąć go dopiero po 15-20 min.Najlepiej jest zrobić biszkopt dzień wcześniej.Można go przekroić na 3 lub 2 blaty.Czas pieczenia 55min.
Masa wiśniowa:
1litr wiśni w syropie lub kompotu (wiśnie bez pestek)
1łyżka cukru
1,5łyżki mąki ziemniaczanej(z czubkiem)
kawałek laski wanilii
3gożdziki
-wiśnie odsączć i odłożyć
-w części płynu(z wiśni)rozpuścić mąkę, a resztę zagotować z cukrem,wanilią i gożdzikami-po czym wyłowić przyprawy i wlać resztę płynu.Chwilę gotować mieszając.Można dodać trochę wiśniówki po zdjęciu z ognia.
Bita śmietana:
-3/4 litra kremówki (u mnie 30%)
-2-3łyżki cukru pudru
-4 śmietanfixy(lub żelatyna)
Ubić śmitanę z dodatkiem cukru i śmietanfixu.
Dodatki:
wiśnie do dekoracji(odłożyć kilka lub więcej wiśni ze słoika)
gorzka czekolada-zeskrobać wiórki
Składanie tortu:
-pierwszy blat skropić 2 łyżkami wiśniówki lub kompotu wiśniowego
-wyłożyć odsączone wiśnie i zalać je kisielem,który ugotowaliśmy
-przykryć drugim blatem,dobrze go przycisnąć i nasączyć jak pierwszy blat
-posmarować połową bitej śmietany i przykryć trzecim blatem,docisnąćgo i skropić
-posmarować wierzch i boki tortu, a z części śmietany można zrobić rozetki i każdą ozdobić wisienką
-opruszyć wiórkami czekolady
-schować na kilka godzin do lodówki
To jest ulubiony tort mojej rodziny i znajomych.Polecam i życzę smacznego.

Ostatnią edycję dokonał moderator: