Dahl z brzoskwiniami

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Dahl z brzoskwiniami - danie indyjskie

dahl_z_b..JPG

soczewica czerwona - na 2 osoby dają połowę paczki 350 g.
cebula
papryczka chilli
ząbek czosnku
brzoskwinie
słodka papryka
ostra papryka
kumin
curry
sos sojowy
olej



1.Czerwoną soczewicę gotować 10 min z plasterkami papryki chilli. Odcedzić.

2. W woku podsmażyć posiekaną cebulą, przeciśnięty ząbek czosnku i czerwoną paprykę, pokrojona w kostkę. Wymieszać, smażyć do zeszklenia cebuli. Dodać przyprawy. Podlać 2-3 łyżkami sosu sojowego.
Dodać odcedzoną soczewicę i pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki. Wymieszać.

3. Podawać z kleksem jogurtu naturalnego, wymieszanego z przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem.


Danie z przepisu z Tina Koch & Back-Ideen, Marz 2008
 

Załączniki

  • dahl_z_b..JPG
    dahl_z_b..JPG
    65 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Jejku, jak ja się cieszę! Bałam się, że nikt się nie odważy spróbować, bo danie nie należy do tych najbardziej fotogenicznych, ale w smaku jest naprawdę bardzo dobre i warto zrobić.

Ogromnie się cieszę, że Ci smakowało
freu.gif
anbetung.gif