Rogaliki nadziewane orzechami
Znalazlam je w jednej z moich ksiazek, tam byly nazwane "Polskie rogaliki", wiec oczywiscie musialam je zrobic
Nie zaluje, bo sa pyszne i szybko znikaja jeszcze cieple.
Ciasto:
2 1/2 szklanki maki
1 lyzka suchych drozdzy
1 kostka masla
2 zoltka, lekko rozbeltane
troche wiecej niz 1/2 szklanki gestej kwasnej smietany
2 lyzki cukru
Nadzienie:
2 szklanki orzechow wloskich, drobno posiekanych (bardzo smaczne z migdalami)
1/2 szklanki brazowego cukru
2 bialka
Ciasto:
Make wymieszac z drozdzami, dodac maslo i posiekac az masa bedzie grudkowata. Dodaz reszte skladnikow i dobrze wymieszac (mozna to zrobic w malakserze). Ciasto wyrabiac jak najkrocej, mniej wyrabiania - bardziej delikatne ciasto. Podzielic na 4 czesci, kazda splaszczyc i zawinac osobno w folie (najlepiej woskowany papier) i schlodzic przynajmniej 2 godziny.
Nadzienie:
W misce zmieszac posiekane orzechy z cukrem. Bialka ubic, az sie spienia, ale nie utworza jeszcze sztywnej piany i delikatnie wymieszac z orzechami i cukrem.
Rozgrzac piekarnik do temperatury 190 st.C. Porcje ciasta rozwalkowac dosc cienko, podsypujac maka w razie potrzeby. Powstale kolo podzielic na 8 czesci (trojkatow). Smarowac kazdy cienko nadzieniem i zwijac rogaliki. Ukladac na posmarowanej maslem blasze i piec (od razu, nie zostawiac do wyrosniecia) okolo 20 - 30 minut, az beda zlociste i napuszone.
Znalazlam je w jednej z moich ksiazek, tam byly nazwane "Polskie rogaliki", wiec oczywiscie musialam je zrobic
Ciasto:
2 1/2 szklanki maki
1 lyzka suchych drozdzy
1 kostka masla
2 zoltka, lekko rozbeltane
troche wiecej niz 1/2 szklanki gestej kwasnej smietany
2 lyzki cukru
Nadzienie:
2 szklanki orzechow wloskich, drobno posiekanych (bardzo smaczne z migdalami)
1/2 szklanki brazowego cukru
2 bialka
Ciasto:
Make wymieszac z drozdzami, dodac maslo i posiekac az masa bedzie grudkowata. Dodaz reszte skladnikow i dobrze wymieszac (mozna to zrobic w malakserze). Ciasto wyrabiac jak najkrocej, mniej wyrabiania - bardziej delikatne ciasto. Podzielic na 4 czesci, kazda splaszczyc i zawinac osobno w folie (najlepiej woskowany papier) i schlodzic przynajmniej 2 godziny.
Nadzienie:
W misce zmieszac posiekane orzechy z cukrem. Bialka ubic, az sie spienia, ale nie utworza jeszcze sztywnej piany i delikatnie wymieszac z orzechami i cukrem.
Rozgrzac piekarnik do temperatury 190 st.C. Porcje ciasta rozwalkowac dosc cienko, podsypujac maka w razie potrzeby. Powstale kolo podzielic na 8 czesci (trojkatow). Smarowac kazdy cienko nadzieniem i zwijac rogaliki. Ukladac na posmarowanej maslem blasze i piec (od razu, nie zostawiac do wyrosniecia) okolo 20 - 30 minut, az beda zlociste i napuszone.