Pesto ze szpinaku i sera pleśniowego

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Ilości na oko..

Szpinak (świeży) umyć
Wrzucić na patelnię z odrobiną oliwy
Chwile poddusić. Nie powinien całkiem zwiędnąć, tylko nieco zmięknąć

Wrzucić do miksera z :
Garścią ziaren słonecznika, kawałkiem sera pleśniowego, ząbkiem czosnku , oliwą,
pieprzem i ew. odrobiną soli

Gotować makaron
Do Pesto wlać 2 łyżki wrzątku spod makaronu
Makaron wymieszać z sosem
Posypać parmezanem
Podawać z pomidorami koktajlowymi

VPrQaVIOaOaDaYxhSB.jpg
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,931
6,344
113
Pyszne!!
mniam.gif

Nie miałam ziaren słonecznika, więc zastąpiłam je garścią orzeszków pistacjowych i kilkoma orzechami włoskimi.
Zamiast parmezanu - grana padano.

pesto_szpinakowe.jpg

pesto_szpinakowe1.jpg
 

Załączniki

  • pesto_szpinakowe.jpg
    pesto_szpinakowe.jpg
    43 KB · Wyświetleń: 0
  • pesto_szpinakowe1.jpg
    pesto_szpinakowe1.jpg
    33.1 KB · Wyświetleń: 0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,931
6,344
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Pinkberry

Member
Lut 17, 2008
309
0
0
Czy można pasteryzować pesto? Teraz jest świeży szpinak i chciałam zrobić trochę na zapas...
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy