Gruszki w cieście czekoladowym

rybkaro

Well-known member
Lis 11, 2006
1,452
315
83
CHOCOLATE PEAR PUDDING (Gruszki w cieście czekoladowym) Przepis pochodzi z programu Nigella ekspresowo

spodobał mi sie ten przepis, może ktoś skorzysta :


2 puszki gruszek w zalewie (lepiej kompot),

ja dałam 460 g. jedna puszka ,odsączonych gruszek firmy SKO

CIASTO:

125g mąki pszennej,

125g cukru (może być cukier puder),

25g dobrego kakao,

łyżeczka proszku do pieczenia,

ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej,

150g miękkiego masła,

2 jajka,

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego; ja dodałam 1 łyżeczkę cukru waniliowego



Gruszki odsączyć z zalewy. Ułożyć w formie do zapiekania (wypukłą stroną do góry). Użyłam formy o średnicy 23 cm, posmarowałam margaryną.
b1.JPG


Składniki ciasta wymieszać za pomocą miksera na jednolitą masę. Rozprowadzić równomiernie na gruszkach. b2.JPG


Piec na dolnej półce w tep .220°C przez 20 minut. Podawać na ciepło.Po upieczeni jak widać na zdjęciu góra jest przypieczona , a w środku lekko płynna . Jest smaczne, także na drugi dzień gdy trochę zastygnie.
b3.JPG


b4.JPG


b5.JPG
 

Załączniki

  • b1.JPG
    b1.JPG
    51.7 KB · Wyświetleń: 2
  • b2.JPG
    b2.JPG
    85.9 KB · Wyświetleń: 2
  • b3.JPG
    b3.JPG
    88.8 KB · Wyświetleń: 2
  • b4.JPG
    b4.JPG
    81 KB · Wyświetleń: 0
  • b5.JPG
    b5.JPG
    39.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
ostatnio wreszcie skusilam sie na ten przepis, po tym jak puszka gruszek lezakowala w domu ponad 6 miesiecy. pychota. ostatnio podawalam w pojedynczych kokilkach - na 3 sztuki potrzebowalam 1/2 porcji, choc mysle, ze 4 tez by wyszly. pycha.