- Lis 11, 2006
- 1,482
- 387
- 83
CHOCOLATE PEAR PUDDING (Gruszki w cieście czekoladowym) Przepis pochodzi z programu Nigella ekspresowo
spodobał mi sie ten przepis, może ktoś skorzysta :
2 puszki gruszek w zalewie (lepiej kompot),
ja dałam 460 g. jedna puszka ,odsączonych gruszek firmy SKO
CIASTO:
125g mąki pszennej,
125g cukru (może być cukier puder),
25g dobrego kakao,
łyżeczka proszku do pieczenia,
ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej,
150g miękkiego masła,
2 jajka,
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego; ja dodałam 1 łyżeczkę cukru waniliowego
Gruszki odsączyć z zalewy. Ułożyć w formie do zapiekania (wypukłą stroną do góry). Użyłam formy o średnicy 23 cm, posmarowałam margaryną.
Składniki ciasta wymieszać za pomocą miksera na jednolitą masę. Rozprowadzić równomiernie na gruszkach.
Piec na dolnej półce w tep .220°C przez 20 minut. Podawać na ciepło.Po upieczeni jak widać na zdjęciu góra jest przypieczona , a w środku lekko płynna . Jest smaczne, także na drugi dzień gdy trochę zastygnie.

spodobał mi sie ten przepis, może ktoś skorzysta :
2 puszki gruszek w zalewie (lepiej kompot),
ja dałam 460 g. jedna puszka ,odsączonych gruszek firmy SKO
CIASTO:
125g mąki pszennej,
125g cukru (może być cukier puder),
25g dobrego kakao,
łyżeczka proszku do pieczenia,
ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej,
150g miękkiego masła,
2 jajka,
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego; ja dodałam 1 łyżeczkę cukru waniliowego
Gruszki odsączyć z zalewy. Ułożyć w formie do zapiekania (wypukłą stroną do góry). Użyłam formy o średnicy 23 cm, posmarowałam margaryną.

Składniki ciasta wymieszać za pomocą miksera na jednolitą masę. Rozprowadzić równomiernie na gruszkach.

Piec na dolnej półce w tep .220°C przez 20 minut. Podawać na ciepło.Po upieczeni jak widać na zdjęciu góra jest przypieczona , a w środku lekko płynna . Jest smaczne, także na drugi dzień gdy trochę zastygnie.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: