Snickers na krakersach

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Masa Karpatkowa:

kostka masła
0,5 litra mleka
opakowanie kremu karpatka ( jak na zdjeciu)


cin.JPG

Masa czekoladowa:

1/2 litra mleka
cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
5 żółtek
2 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kostka masła
3 łyżki kakao


Polewa:

2 tabliczki dobrej czekolady
pół kostki masła
4 łyżki mleka


Dodatkowo:

mleko skondensowane w puszce,słodzone
4 paczki krakersów Lajkonik
słone orzeszki


Wykonanie:

1.Mleko w puszce gotujemy 3 godziny na małym ogniu , pilnujac aby puszka była ciągle zanurzona w wodzie, najlepiej zrobić to dzien wczesniej aby karmel w puszce wystygł. Nigdy nie wolno otwierac puszki zaraz po ugotowaniu!!!!

2.Mase karpatkową robimy wg. przepisu na opakowaniu.

3.masa czekoladowa: z pół litra mleka, cukru waniliowego, cukru,żółtek,mąki pszennej i ziemniaczanej ugotować budyń, odstawić do wystygnięcia. Utrzec kostke masła dodając po łyżce budyniu,na końcu kakao .

4.W blaszce o wymiarach 20 cm. szerokości i 35 długości (mierząc dno formy) układamy krakersy


Obraz_609.jpg

układamy drugą warstwe krakersów uzywając masy czekoladowej jako kleju.

Obraz_610.jpg

Na krakersy kładziemy mase czekoladową, posypujemy ją orzeszkami

Obraz_611.jpg

Na mase czekoladową z orzeszkami nakładamy mleko z puszki

Obraz_613.jpg

Kładziemy kolejną warstwe krakersów

Obraz_614.jpg

Krakersy posypujemy orzeszkami i kładziemy mase karpatkową

Obraz_617.jpg

Na mase karpatkową krakersy

Obraz_618.jpg

Składniki na polewe czekoladową rozpuszczamy w garnuszku i polewamy ostatnią warstwe krakersów. Wierzch posypujemy orzeszkami.


Obraz_619.jpg

Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Ciasto jest najlepsze na drugi dzien

Obraz_616.jpg

Obraz_608.jpg

Przepis na ciasto pochodzi z Wielkiego Żarcia : http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis31223.html i jest naprawde warte polecenia
 

Załączniki

  • cin.JPG
    cin.JPG
    79.4 KB · Wyświetleń: 3
  • Obraz_609.jpg
    Obraz_609.jpg
    95.3 KB · Wyświetleń: 3
  • Obraz_610.jpg
    Obraz_610.jpg
    86.3 KB · Wyświetleń: 3
  • Obraz_611.jpg
    Obraz_611.jpg
    122.3 KB · Wyświetleń: 3
  • Obraz_613.jpg
    Obraz_613.jpg
    77.9 KB · Wyświetleń: 3
  • Obraz_614.jpg
    Obraz_614.jpg
    94.7 KB · Wyświetleń: 3
  • Obraz_617.jpg
    Obraz_617.jpg
    94.6 KB · Wyświetleń: 3
  • Obraz_618.jpg
    Obraz_618.jpg
    98.1 KB · Wyświetleń: 3
  • Obraz_619.jpg
    Obraz_619.jpg
    106.9 KB · Wyświetleń: 3
  • Obraz_616.jpg
    Obraz_616.jpg
    91.6 KB · Wyświetleń: 3
  • Obraz_608.jpg
    Obraz_608.jpg
    86.8 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

cleopa

Member
Mar 19, 2008
168
0
0
Cudo!!!
cvety.gif

aż dziw ze nikt sie nie skusil...
lecker.gif
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
ja sie skusze ale jeszcze nie teraz poczekam na jakas duza impreze a bedzie ona w lipcu to zrobie
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif
 

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
3.masa czekoladowa: z litra mleka, cukru waniliowego, cukru,żółtek,mąki pszennej i ziemniaczanej gotujemy budyn, odstawic do wystygnięcia. Utrzec kostke masła dodając po łyżce budyniu,na końcu kakao



W tej części przepsiu zrobiłam błąd. Powinno być w: ,, z pół litra ,, mleka....
 

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
ja zrobie na pewno na dzień dziecka...uwielbiam takie przepisy..

Polecam

hehe_____.gif


PS nie mozna jakoś edytowac pomylki???


wlasnie napisalam w tej sprawie do moderatora . Bo niestety nie mam mozliwosci edycji przepisu placz1.gif
 

Załączniki

  • hehe_____.gif
    hehe_____.gif
    320 bajtów · Wyświetleń: 1
  • placz1.gif
    placz1.gif
    291 bajtów · Wyświetleń: 1

basik6

Member
Gru 29, 2008
87
0
6
ZRobiłam!! I natychmiast musialam lecieć do znajomych i sie podzielic bo przecież SAMA wszamanilabym wszystko i moja dieta poszłaby ....nie powiem gdzie. Przepyszn!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11 Polecam.
 

julia

Member
Sie 30, 2006
533
0
0
Mam i proszę o szybką odpowiedz bo właśnie robie. Czy te orzeszki daje się takie jak są, nic się z nimi nie robi, np nie karmelizuje się ich w cukrze i miodzie? i teraz bardzo głupie pytanie, nie płucze się ich z tej soli?
dump.gif
 

mała m.

Member
Paź 13, 2007
419
0
0
Odpowiem, bom robiła. Orzeszki wykłada się takie, jakimi je producent stworzył, tzn. nie obrabia się ich (no chyba, że troszkę posiekać można - ja tak przynajmniej czynię). I nie płucze się, choć sól zbyt zdrowa nie jest
icon_wink.gif
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
zrobilabym na komunie mojej corki, ale jak ten snikers bedzie sie kroil? nie ma problemu, zeby te kawalki byly ladne, zgrabne, nieporypane?