Dorotaxx @ 16 May 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=7048113.masa czekoladowa: z litra mleka, cukru waniliowego, cukru,żółtek,mąki pszennej i ziemniaczanej gotujemy budyn, odstawic do wystygnięcia. Utrzec kostke masła dodając po łyżce budyniu,na końcu kakao
W tej części przepsiu zrobiłam błąd. Powinno być w: ,, z pół litra ,, mleka....Utrzeć kostkę masła; mi to ucieranie zupełnie wychodzi; masło oblepia się na mikserze i generalnie nic się więcej nie dzieje?! Czy trzeba ucierać to pałką albo czymś specjalnym? No i po co się wogóle uciera to masło; nie można by zwyczajnie wymieszać z innymi składnikami.
Przepraszam za być może głupie pytania, ale jestem początkującym piekarzem i jakoś to ucieranie do mnie nie docira. Bede wdzięczna za pomoc![]()
_Gonia_ @ 28 Apr 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=970817Utrzeć kostkę masła; mi to ucieranie zupełnie wychodzi; masło oblepia się na mikserze i generalnie nic się więcej nie dzieje?! Czy trzeba ucierać to pałką albo czymś specjalnym? No i po co się wogóle uciera to masło; nie można by zwyczajnie wymieszać z innymi składnikami.
Przepraszam za być może głupie pytania, ale jestem początkującym piekarzem i jakoś to ucieranie do mnie nie docira. Bede wdzięczna za pomoc
OK, w takim razie jeszcze popróbuje. A co daje to ucieranie skoro i tak trafia do wymieszania z innymi składnikami?
_Gonia_ @ 28 Apr 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=970837OK, w takim razie jeszcze popróbuje. A co daje to ucieranie skoro i tak trafia do wymieszania z innymi składnikami?a jak byś wymieszała taką kostkę masła z budyniem ? Masło by się wcale dobrze nie rozlazło po tym budyniu, tylko byłyby takie maślane drobinki. No i masa budyniowa nie byłaby lekka i puszysta (może trochę przesady z tą puszystością masy budyniowej). Masło jak dobrze utrzesz/ubijesz, robi się bardzo pouszyste i wydaje się, że jest go wtedy więcej.
_Gonia_ @ 28 Apr 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=970817Utrzeć kostkę masła; mi to ucieranie zupełnie wychodzi; masło oblepia się na mikserze i generalnie nic się więcej nie dzieje?! Czy trzeba ucierać to pałką albo czymś specjalnym? No i po co się wogóle uciera to masło; nie można by zwyczajnie wymieszać z innymi składnikami.
Przepraszam za być może głupie pytania, ale jestem początkującym piekarzem i jakoś to ucieranie do mnie nie docira. Bede wdzięczna za pomoc
Gonia,żeby dobrze utrzeć masło musisz je kilka godzin wczesniej wyjać z lodówki.
Masło musi mieć temperaturę pokojową,wtedy bez problemów utrzesz masło.Poznęcaj się trochę nad nim,ucieraj co najmniej 5 minut.Dopiero wtedy zacznij dodawać stopniowo po łyżce budyniu (który też musi mieć taką samą temp.)
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.