- Cze 24, 2005
- 16,727
- 601
- 113
Jakiś czas temu dostałam od Joanny tłumaczenie chleba z blogu Ayn,który okazał się bardziej niż pyszny
Chleb mercedes ,przepyszny
http://aynmark.blogspot.com/2008/02/multigrain-sour.html
cytuję Joannę ,,
Multigrain Sour wg Ayn
Zaczyn (? opara po rosyjsku)
1 szklanka zakwasu
1/4 szklanki chłodnego mleka
1/3 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
1/3 szklanki ciemnej mąki żytniej
Wymieszać wszystkie składniki w misce o pojemności 1 l, nakryć folią i zostawić w chłodnym miejscu na 12 godzin. Masa powinna podwoić objętość. Jeśli nie dysponujemy odpowiednio chłodnym pomieszczeniem, można najpierw na 2 – 3 godziny zostawić w temperaturze pokojowej, a potem na pozostałe godziny wstawić do lodówki.
Ciasto:
3/4 szklanki jabłkowego cidru ( o zawartości 5% alkoholu) lub wody
1 1/2 łyżki ziaren quinoa
1 1/2 łyżki kaszy pszennej (?) nie wiem jakiej
2 łyżki nasion amarantusa
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżeczka maku
Po 2 łyżki zarodków pszennych i otrębów
2 szklanki mąki chlebowej
2 łyżki glutenu
1 1/2 łyżeczki soli
Mieszanka ziaren do posypania:
2 łyżki nasion sezamu
1/2 łyżki nasion amarantusa
1/2 łyżki maku
1/2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżeczka nasion fenżela ? ?
Wykonanie:
Wyrobić ciasto mikserem z zaczynu i pozostałych składników ( bez soli), mieszając przez 3- 4 minuty.
Zostawić na 20 minut, a potem dodać sól i wyrabiać jeszcze przez 6 – 8 minut.
Ciasto wychodzi miękkie, lepkie, ale podczas mieszania mikserem nie przykleja się do miski.
Przełożyć ciasto do miski wysmarowanej olejem, nakryć i postawić w chłodnym miejscu
na 12 godzin ( lub wstawić do lodówki na część tego czasu) . Ciasto powinno podwoić objętość.
Uformować z ciasta owalny lub podłużny bochenek, lekko skropić wierzch wodą i posypać nasionami. Włożyć bochenek do koszyczka i zostawić na 2 – 3 godziny do wyrastania ( do podwojenia objętości).
Na 30 minut przed końcem wyrastania włączyć piekarnik na 260 stopni C.
Piec na kamieniu 35 – 40 minut. Po wstawieniu ciasta skropić piekarnik wodą i zmniejszyć temperaturę do 225 stopni C.
Można też piec w nagrzanym garnku .Po przełożeniu bochenka do garnka zrobić nacięcia. Piec 30 minut pod pokrywką w 260 st. C i 15 minut bez pokrywki w temp. 225 st.C.
Studzić na metalowej kratce przez godzinę."
Uwagi
-ja dałam sok jabłkowy wyciśnięty z świeżych jabłek
-kaszę dałam mannę
- fenżela -dałam kopru włoskiego
-a mak biały


Chleb mercedes ,przepyszny
http://aynmark.blogspot.com/2008/02/multigrain-sour.html
cytuję Joannę ,,
Multigrain Sour wg Ayn
Zaczyn (? opara po rosyjsku)
1 szklanka zakwasu
1/4 szklanki chłodnego mleka
1/3 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
1/3 szklanki ciemnej mąki żytniej
Wymieszać wszystkie składniki w misce o pojemności 1 l, nakryć folią i zostawić w chłodnym miejscu na 12 godzin. Masa powinna podwoić objętość. Jeśli nie dysponujemy odpowiednio chłodnym pomieszczeniem, można najpierw na 2 – 3 godziny zostawić w temperaturze pokojowej, a potem na pozostałe godziny wstawić do lodówki.
Ciasto:
3/4 szklanki jabłkowego cidru ( o zawartości 5% alkoholu) lub wody
1 1/2 łyżki ziaren quinoa
1 1/2 łyżki kaszy pszennej (?) nie wiem jakiej
2 łyżki nasion amarantusa
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżeczka maku
Po 2 łyżki zarodków pszennych i otrębów
2 szklanki mąki chlebowej
2 łyżki glutenu
1 1/2 łyżeczki soli
Mieszanka ziaren do posypania:
2 łyżki nasion sezamu
1/2 łyżki nasion amarantusa
1/2 łyżki maku
1/2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżeczka nasion fenżela ? ?
Wykonanie:
Wyrobić ciasto mikserem z zaczynu i pozostałych składników ( bez soli), mieszając przez 3- 4 minuty.
Zostawić na 20 minut, a potem dodać sól i wyrabiać jeszcze przez 6 – 8 minut.
Ciasto wychodzi miękkie, lepkie, ale podczas mieszania mikserem nie przykleja się do miski.
Przełożyć ciasto do miski wysmarowanej olejem, nakryć i postawić w chłodnym miejscu
na 12 godzin ( lub wstawić do lodówki na część tego czasu) . Ciasto powinno podwoić objętość.
Uformować z ciasta owalny lub podłużny bochenek, lekko skropić wierzch wodą i posypać nasionami. Włożyć bochenek do koszyczka i zostawić na 2 – 3 godziny do wyrastania ( do podwojenia objętości).
Na 30 minut przed końcem wyrastania włączyć piekarnik na 260 stopni C.
Piec na kamieniu 35 – 40 minut. Po wstawieniu ciasta skropić piekarnik wodą i zmniejszyć temperaturę do 225 stopni C.
Można też piec w nagrzanym garnku .Po przełożeniu bochenka do garnka zrobić nacięcia. Piec 30 minut pod pokrywką w 260 st. C i 15 minut bez pokrywki w temp. 225 st.C.
Studzić na metalowej kratce przez godzinę."
Uwagi
-ja dałam sok jabłkowy wyciśnięty z świeżych jabłek
-kaszę dałam mannę
- fenżela -dałam kopru włoskiego
-a mak biały


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: