Drożdżowe z rabarbarem

krecik

Member
Sie 23, 2007
5
0
0
Mój debiut na forum ;)

5 deko drożdży
6 łyżek cukru
1,5 szklanki mleka
0,5kg mąki
1 jajko
Sól
1/3 szklanki oleju (lub stopionego masła)
Kruszonka jak ktoś chce

WYKONANIE:
Drożdże z cukrem rozrobić, do nich dodać podgrzane mleko wymieszać, posypać 3 łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Następnie dodać resztę mąki, jajko, sól olej wyrobić (wystarczy wymieszać łyżką, ciasto jest dość luźne) wyłożyć na blaszkę i do ciepłego miejsca do wyrośnięcia. Nie trwa to długo, dodać owoce (rabarbar radzę cukrem jeszcze posypać, inne owoce wg smaku) co tam kto chce, kruszonkę i piec w 180st do suchego patyczka ( u mnie zajmuje to max 50 min)


Ciasto jest wysokie, mięciutkie, wilgotne i bardzo smaczne. Przepis dostałam od koleżanki. Przepraszam za jakość zdjęcia
 

Załączniki

  • DSC00273.JPG
    DSC00273.JPG
    62.3 KB · Wyświetleń: 0

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Bardzo smakowity debiut i na czasie! Witaj Kreciku
wink.gif
 

krecik

Member
Sie 23, 2007
5
0
0
Dziś zrobiłam ponownie tym razem z truskawkami i czereśniami, oraz posypką z migdałów, pyszne
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • 2008_06060015.JPG
    2008_06060015.JPG
    175.8 KB · Wyświetleń: 0
  • 2008_06060016.JPG
    2008_06060016.JPG
    213.7 KB · Wyświetleń: 0